Presedintele si premierul Romaniei au participat la Bruxelles la festivitatile organizate de Uniunea Europeana pentru salutarea aderarii tarii noastre si Bulgariei la UE.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu s-au deplasat joi la Bruxelles cu avioane separate, pentru a participa impreuna la reuniunea Consiliului European de iarna, care va confirma oficial, la cel mai inalt nivel, aderarea Romaniei si Bulgariei. Delegatia, din care mai fac parte ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si cel al Integrarii, Anca Boagiu, a participat la un eveniment inedit, de marcare a integrarii Romaniei si Bulgariei in UE. In piata Sainte Madeleine din Bruxelles au fost instalate doua scene, una pe care au tinut discursuri oamenii politici si alta pe care trona harta Uniunii Europene, realizata din turta dulce si martipan. Este cea mai mare harta de acest fel, care candideaza pentru Guinness Book si masoara noua metri patrati. Presedintele Basescu si premierul Tariceanu, pe de o parte, si, de cealalta parte, premierul Bulgariei, Serghei Stanisev, si ministrul de Externe, Ivailo Kalfin, au completat harta de turta dulce cu tarile fiecaruia.

Basescu, in sprijinul lui Tariceanu

La ceremonie, Barroso a urat in limba romana si in limba bulgara „Bun venit in Europa, bun venit acasa!". La acest eveniment au participat citeva zeci de tineri veniti la munca in Belgia, studenti, dar si romani plecati din tara inainte de 1989. Acestia au dansat pe ritmurile trupelor Sistem din Romania si TE din Bulgaria. Foarte multi dintre ei au tinut neaparat sa se fotografieze, fie cu presedintele Basescu, fie cu premierul Tariceanu. In discursul sau, Basescu a subliniat eforturile si sacrificiile romanilor pentru a reveni in Europa. A urmat discursul premierului bulgar, care, in drum spre microfon, s-a impiedicat de cirja lui Tariceanu, pe care a darimat-o. Cirja a fost ridicata de presedintele Basescu, care a sarit in sprijinul premierului.