Ieri a inceput summitul economic SUA-China, in care principala tema de discutie va fi redresarea balantei comerciale dintre cei doi giganti economici si liberalizarea cursului yuan-dolar.

China a devenit, anul acesta, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite (dupa Canada), volumul total al tranzactiilor dintre cele doua state fiind de 281 de miliarde de dolari. In acelasi timp, deficitul comercial pe care SUA il au cu partenerii chinezi a ajuns in 2006 la un nivel istoric, de 24,4 miliarde de dolari.

Interdependenta

Exportatorii chinezi depind de vinzarile spre Statele Unite, SUA depind de investitorii chinezi, care finanteaza de ani buni deficitul bugetar american, achizitionind obligatiunile emise de guvernul de la Washington. Gradul de interdependenta dintre cele doua economii este atit de mare incit participantii la summit considera vital un acord cu privire la evolutia pe termen lung a raporturilor comerciale.

Americanii cer

Henry Paulson, secretarul de stat pentru finante al SUA, care conduce delegatia americana, este mandatat de Congresul american sa solicite in primul rind flexibilizarea cursului de schimb yuan-dolar, cu stabilirea pe termen lung a scopului de liberalizare completa a cursului.

Americanii insista ca mentinerea artificiala a yuanului la un nivel scazut de catre oficialii chinezi este principala cauza a deficitului comercial. Congresul american pregateste zilele acestea 27 de proiecte de lege de blocare a importurilor chinezesti, pe care are de gind sa le ia in discutie in cazul in care China nu cedeaza in problema monetara.

Prietenul chinezilor

La atitudinea intransigenta a congresmenilor, Paulson a raspuns promovind dialogul. Organizarea summitului si progresele inregistrate in ultima vreme in dezbaterile sino-americane i se datoreaza in mare parte, el fiind in bune relatii cu finantistii chinezi din perioada cind era director general la compania Goldman Sachs.

In ziua inceperii summitului, yuanul a atins cel mai inalt nivel in raport cu dolarul din 2005 (cind a fost inceputa liberalizarea schimbului), un dolar cotindu-se la 7,82 yuani. Este un semn ca partea chineza e deschisa la dialog.

Insa vicepremierul chinez Wu Yi a precizat ca tara sa nu este dispusa la reforme radicale si ca reducerea deficitului comercial depinde nu numai de rata de schimb, ci si de practicile consumatorilor din ambele state. In vreme ce chinezii sint economi si prefera produsele domestice, americanii cheltuiesc mult si sint atrasi de marfurile asiatice ieftine.

Fara a fi contrazisa de Paulson, Wu Yi a criticat americanii pentru ignoranta: „Avem sentimentul ca prietenii nostri americani nu numai ca au putine cunostinte despre realitatea chineza, ci si cultiva anumite neintelegeri despre noi".