Primaria Capitalei vrea sa mute Gradina Zoologica din Baneasa in Giulesti. Amenajarea terenului va costa aproximativ 60 de milioane de euro.

Pe motiv ca suprafata actualei Gradini Zoologice este prea mica pentru ca animalele sa poata trai conform normelor UE, Primaria Capitalei vrea sa le mute pe un izlaz cu o suprafata de 60 de hectare situat in zona Giulesti, unde va amenaja un parc zoologic. „Suprafata actuala a Gradinii Zoologice reprezinta doar o treime din spatiul necesar animalelor. In plus, normele europene ne obliga sa nu le mai tinem in simple custi, trebuie sa le cream habitatul lor natural", a declarat Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Potrivit acestuia, amenajarea fiecarui hectar din viitorul parc zoo va costa un milion de euro, cheltuielile finale urmind sa se ridice la aproximativ 60 de milioane de euro.

Rezervatie pentru zimbri

Potrivit viceprimarului, o parte din cele 60 de hectare va deveni rezervatie pentru zimbri. „In doi ani, parcul va fi gata. Acolo vom muta toate animalele mari. In gradina din Baneasa vor ramine doar pasarile", a mai explicat Razvan Murgeanu.

Proiectul prevede si construirea unor laboratoare de reproducere. „Anul acesta s-a implementat un proiect prin care 11 pui de pelican au fost eclozati in captivitate. Vom aplica aceasta metoda si la alte specii. In plus, vom face barter cu alte tari din UE, prin care noi vom da animale autohtone la schimb pentru animale care nu traiesc la noi", a mai spus viceprimarul.

Teren revendicat

Infiintata in 1955 in padurea Baneasa, Gradina Zoologica se intinde pe o suprafata de 5,85 ha, din care doua hectare sint in prezent revendicate. Vizitatorii pot admira papagalii Yako, perusii, nimfele, muflonii, poneii, zimbrul, antilopa, ursul, leii, tigrii, cerbul lopatar, strutii, dar si citeva oi si capre. Recent, singurul elefant al Gradinii Zoologice, Gaya, a murit. Gradina are 104 specii: sase de reptile, 49 de pasari si 49 de mamifere.