Varujan Vosganian a incasat-o si de la Basescu, dupa ce a fost umilit la Bruxelles. Un inceput descurajator pentru autoritatea unui ministru si un semnal neavenit din partea presedintiei.

Inteleg ce a vrut sa comunice presedintele
Varujan Vosganian a incasat-o si de la Basescu, dupa ce a fost umilit la Bruxelles. Un inceput descurajator pentru autoritatea unui ministru si un semnal neavenit din partea presedintiei.

Inteleg ce a vrut sa comunice presedintele Basescu declarind la ceremonia de investitura a ministrului Vosganian ca nu e un mare sustinator al sau, dar nu cred ca era cazul s-o faca. Tehnic, rolul presedintelui la acest gen de spectacole e sa se supuna deciziei Parlamentului. O data cu obligatoria binecuvintare prezidentiala, jucatorul Basescu i-a dat lui Vosganian un bobirnac, cit un brinci pe scari. Intr-o paranteza ironica, el i-a comunicat in public noului ministru al Economiei ca nu s-ar fi intilnit cu aceasta functie daca decizia ar fi fost luata de la Cotroceni. Or, asta ehivaleaza practic cu transformarea ceremoniei de la palatul prezidential intr-o primejdioasa comedie a formelor. Basescu recunoaste ca nu-l poate impiedica pe Tariceanu sa propuna pe cine vrea in guvernul pe care il conduce. Accepta ca propusul Vosganian a trecut si de Parlament, dar, in momentul cind trebuie sa-l unga oficial in functie, ii da o copita. Basescu pare lovit brusc de amnezie: Varujan, in care azi nu mai are incredere, e cel care a facut programul economic al Aliantei D.A. In noaptea victoriei sale electorale, presedintele s-a lasat sustinut in public, umar la umar, de Vosganian si atunci nu a dat nici cel mai mic semn de contra-riere ca acesta exulta alaturi de el in Piata Universitatii. In cei doi ani care au trecut de atunci, Basescu a ajuns in razboi deschis cu Tariceanu, cu care a impartit bucuria portocalie a cistigarii alegerilor, in aceeasi Piata a Universitatii. Intre timp, liberalul Varujan Vosganian se pozitioneaza in acest conflict de partea lui Tariceanu, dar fara a exclude ca intre Palatul Victoria si Cotroceni ar putea aparea si o relatie amiabila. Ca proba ca n-a pus paie pe focul acestei dusmanii politice. Cu siguranta insa ca Basescu nu l-a iertat pe Vosganian, fiindca dupa acel moment extraordinar, cind probabil a fost convins ca Varujan va ramine mereu alaturi de el, s-a simtit tradat de ministrul Economiei de azi.

Basescu, cel care crede in relatiile sale personale cu oamenii, a avut o scurta rafuiala personal-publica, la Cotroceni, cu fostul sau apropiat. Ca ministru, Vosganian ar fi trebuit sa rectioneze daca nu verbal, ca doar nu era sa se ia la cearta cu presedintele, cel putin in limbajul gesturilor. Adica sa adopte o atitudine distanta, a demnitarului jignit. Or, acest om care si-a primejduit viata in 1989, iesind la bataie cu regimul Ceausescu, a jucat la Cotroceni rolul de mersi, sa traiti, ceea ce ma face sa cred ca ministrul lui Tariceanu, care vrea sa aiba cu Basescu o explicatie barbateasca, e pe punctul de a-l abandona pe premier pentru a-si relua vechea relatie cu personajul victoriei portocalii care, deocamdata, nu-l sustine.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.