Unul dintre membrii Comisiei Tismaneanu, Mihnea Berindei, a fost audiat de Colegiul CNSAS si asteapta ca decizia sa fie luata inainte ca raportul de condamnare a comunismului sa devina public.

Audierea lui Mihnea Berindei la CNSAS a avut loc in urma cu doua zile si a fost urgentata chiar la cererea lui Berindei, aflat in tara pentru a participa luni la sedinta Parlamentului in care se asteapta o declaratie de condamnare a comunismului din partea lui Traian Basescu. „Doresc ca aceasta situatie sa fie clarificata cit mai repede si Colegiul sa ia o decizie", spune Mihnea Berindei. Istoricul, care din 1970 este stabilit la Paris si actualmente este cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique, si-a vazut recent si dosarul care exista pe numele sau la CNSAS.

El contine, dupa cum spune Mihnea Berindei, o propunere de recrutare, datata in anul 1968, fara a exista insa si un angajament sau note scrise de el. Ca o coincidenta, in acel an, Mihnea Berindei a fost anchetat in sediul de pe strada Eforie, dupa cum isi aminteste, pentru a da informatii despre un prieten strain, Kanji Tsushima, actualul ambasador al Japoniei la Bucuresti. In timpul anchetei, Berindei a dat declaratii cu numele real, dupa cum a sustinut, care nu se regasesc insa in dosarul de la CNSAS. In dosar se afla insa diverse rapoarte ale ofiterilor, din care reiese ca acestia l-au cautat la Paris, dupa plecarea sa in 1970. Au gasit strada pe care locuia, insa numarul este mentionat gresit in documente, ca si prenumele sau. „In rapoarte apar ca Mihnea-Razvan, or pe mine ma cheama doar Mihnea. Iar la adresa mentionata acolo era un sediu al Jandarmeriei, eu locuiam vizavi", spune acesta. Inchiderea dosarului s-a facut in 1977, cind Berindei a inceput sa se implice in lupta impotriva comunismului ca vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului.