„Cotidianul" a aflat care au fost succesele, dar si dezamagirile Paralelei 45 in 2006.

Calin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, a mizat in acest an pe nume deja cunoscute si mai putin pe debutanti. Leonid Dimov (cel mai important reprezentant al onirismului in poezia romaneasca), cu „Opere" - volumul I, Ioana Nicolae cu „Cenotaf", Matei Visniec (cel mai jucat dramaturg roman contemporan) cu „Omul cu o singura aripa", Gheorghe Craciun cu „Trupul stie mai mult" si Nichita Danilov (un nume deja de referinta in poezie) cu „Capete de rind" sint numele pe care Editura Paralela 45 mizeaza valoric in 2006. „Exista interes pentru cesionarea drepturilor de autor in vederea traducerilor unor autori romani publicati la Paralela 45, dar cartile vor aparea in 2007. Este vorba despre Magda Carneci, Simona Popescu, evident Matei Visniec si alti scriitori din diaspora", spune Calin Vlasie.

Surprize neplacute

Conform declaratiilor lui Calin Vlasie, una dintre incercarile majore ale Editurii Paralela 45 a fost aceea de a construi un esafodaj coerent pentru difuzarea si publicitatea noilor aparitii. „Tirajele cartilor de beletristica publicate in primii ani de finantare variau intre 500 si 1.000 de exemplare. Astazi, tirajele cartilor noastre au crescut in raport cu anii 1995-2000", completeaza el. Din punctul sau de vedere, impredictibilitatea succesului la vinzari este doar o sintagma vecina cu lipsa de profesionalism in studierea pietei. Un exemplu de autor care nu are o cota de piata foarte buna, dar se vinde foarte bine, este Virgil Negoita, a carui ultima carte, „Irozii", s-a epuizat inca de la prima aparitie, fiind unul dintre cazurile fericite in care autorul a functionat ca propriul agent.

Cu creionul in mina

Printre autorii care „nu au mers" anul acesta se numara Tudor Topa, Radu Petrescu sau Costache Olareanu, desi acestia sint nume de referinta pentru evolutia literaturii romane contemporane. „Grav este ca acesti autori intrati azi in manuale de scoala ramin intr-o aura de mit. Sint foarte putin cititi, dar foarte des citati".

Literatura universala - topul vinzarilor Javier Sierra, „Cina secreta" - peste 3.000 de exemplare (in cinci luni) Jean Ferré, „Dictionar de simboluri masonice" - peste 3.000 de exemplare (in cinci luni) J.W. von Goethe, „Faust" - peste 1.000 de exemplare Rex Pickett, „Beat crita" - peste 1.000 de exemplare (in cinci luni) Aurel Sasu, „Dictionarul biografic al literaturii romane" - peste 1.000 de exemplare (in doua luni) Walter-Jörg Langbein, „Lexiconul erorilor biblice" - peste 1.000 de exemplare (in cinci luni) Top carti romanesti Matei Visniec - „Mansarda la <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Paris" si „Omul cu o singura aripa" (peste 1.500 de exemplare) Adrian Majuru - „Bucurestiul subteran. Cersetorie, delincventa, vagabondaj" (peste 1.200 de exemplare) Constantin Olariu - „Bucurestiul monden" (peste 1.000 de exemplare in cinci luni) Gheorghe Craciun - „Trupul stie mai mult" (peste 800 de exemplare in cinci luni) Adrian Majuru - „Bucurestiul subteran. Sinuciderea" (peste 700 de exemplare in cinci luni)