Comisarul pentru Justitie, vicepresedinte al Comisiei Europene, Franco Frattini, explica pentru „Cotidianul" ce se va intimpla dupa aderarea Romaniei la UE.

Ce schimbari va aduce aderarea in vietile cetatenilor romani si bulgari ulterior datei de 1 ianuarie 2007?

Noii cetateni UE vor avea posibilitatea de a lucra in diverse tari occidentale insa, mai ales, de a circula liber si de a se stabili in aceste tari fara restrictii. Procesul aderarii va avea ca efect cresterea investitiilor din Vechea Europa in Noua Europa, fenomen care va aduce capital si locuri de munca. Numerosi oameni de afaceri straini vor fi atrasi sa investeasca in aceste tari, gratie garantiei sigurantei investitiilor (fara angoasa hatisurilor legislative, a riscurilor unei piete, a unui context politic instabil, nesigur).

Ce rol va reveni Romaniei in calitate de nou membru UE?

Romaniei, cit si Bulgariei le va reveni un rol esential din punctul de vedere al pietei de investitii, al reintregirii si imbogatirii panoramei politice si culturale europene si, in special, al stabilitatii intr-o zona-cheie, cea balcanica. Si acest lucru, intrucit vor constitui frontierele exterioare ale UE intre Marea Neagra si cea Adriatica, zona atit de expusa traficului de droguri, de fiinte umane si criminalitatii organizate. Romania sa se pregateasca a deveni un lider politic in zona pentru a ajuta tari precum Bosnia-Hertegovina, Moldova sau Macedonia in sensul crearii premiselor unei arii de stabilitate.

In Italia se afla numerosi lucratori romani, dintre care multi ilegali. Cum va influenta aderarea pozitia lor?

Sper ca guvernul italian sa nu impuna limitari ale libertatii de circulatie pentru lucratorii romani si bulgari. Consider ca o decizie favorabila liberei circulatii ar constitui un semnal important din partea Italiei pentru celelalte state occidentale. Intrucit Europa are nevoie de aceasta forta de munca. Si apoi cred ca impunerea unor bariere libertatii de a lucra si de libera circulatie ar fi in contradictie cu spiritul insusi al Uniunii.

Care ar fi, in viziunea dumneavoastra, aspectele la care inca trebuie lucrat in perspectiva aderarii?

Romania a realizat deja progrese semnificative, inclusiv reforme, in sectoarele Justitiei, ale luptei impotriva coruptiei si ale criminalitatii organizate. Cred ca nu mai putem vorbi de carente. Consider, insa, in acest moment a fi esentiala o consolidare a reformelor. In acest sens, Romaniei ii revine obligatia de a demonstra ireversibilitatea procesului de reforma. S-au produs insa deja transformari culturale importante, o schimbare de mentalitate. De pilda, in ultimul timp, mii de cetateni din cele doua tari au inceput sa denunte la curtile legale internationale diverse acte ilegale: politisti, functionari de la frontiera care pretind mita, oameni de afaceri, politicieni corupti etc. Denuntarile de acest tip din cadrul institutiilor europene ne-au permis noua de a demola numeroase retele ale coruptiei.

Va rog sa ne prezentati citeva reflectii in legatura cu semnificatia politica a datei de 1 ianuarie 2007, momentul aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei?

Reprezinta un moment istoric: o reintoarcere la valorile comune europene. Vom fi o mare Uniune in care se vor vorbi 23 de limbi si se va scrie in trei alfabete: cel chirilic, cel latin si cel grec. Religiei majoritare catolice i se va alatura cea crestina ortodoxa care, impreuna cu cea ebraica si cea musulmana, va deveni astfel un teren pentru dialog.