Comisia de aparare a Camerei Deputatilor trebuia sa dezbata ieri proiectul de modificare a legii informatiilor clasificate, dar din lipsa de cvorum, sedinta comisiei s-a aminat.

Proiectul a fost adoptat in unanimitate pe 20 noiembrie 2006 de Senat si da acces presedintelui tarii, premierului, ministrilor si parlamentarilor la secrete de stat si secrete NATO fara sa fie necesara obtinerea de certificate de securitate ORNISS, cum prevedea initial legea.

Secretarul Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, a calificat ieri drept o grava eroare adoptarea legii la Senat si ne-a declarat ca va face demersurile necesare pentru respingerea ei in Camera.

„Manualul M5 NATO prevede clar ca nici un demnitar nu poate avea acces la secrete NATO fara a poseda o autorizatie speciala. Exista semnale ca oficialii Biroului NATO pentru Europa si-au exprimat ingrijorarea fata de posibilitatea adoptarii unei astfel de legi. Mai mult, in tratatele bilaterale dintre Romania si state din UE si NATO exista prevederi exprese privind obligativitatea detinerii de certificate de securitate pentru persoanele care urmeaza sa aiba acces la documente secrete de stat si secrete NATO", ne-a declarat Ion Stan.