UE a penalizat Turcia pentru esecul normalizarii relatiilor cu Ciprul prin inghetarea partiala a negocierilor pentru aderare, insa fara a da Ankarei un ultimatum.

Consiliul de MiniStri al UE a decis in unanimitate, luni seara, suspendarea negocierilor cu Turcia in capitolele privind comertul, serviciile financiare, agricultura, transportul si a stabilit o procedura de monitorizare anuala a progreselor Turciei in implementarea angajamentelor fata de Cipru, pina in 2009.

Concesii insuficiente

„Vom avea o perioada de evaluare de trei ani. Ma astept ca masurile sa fie mai dure decit cele adoptate azi", a declarat ministrul cipriot de Externe, George Lillikas. Diplomatii ciprioti au subliniat ca Ankara a blocat, prin continuarea conflictului diplomatic, aderarea Ciprului la Organizatia Europeana pentru Cooperare si Dezvoltare si participarea la anumite discutii strategice UE-NATO. Ciprul a renuntat totusi la pozitia dura de pina acum, fiind de acord doar cu o suspendare partiala a negocierilor si cu ridicarea blocadei impuse turcilor ciprioti. „A forta Turcia sa indeplineasca conditii unilaterale, in timp ce alte obligatii sint ignorate, implica riscul ca procesul aderarii sa esueze", a avertizat seful diplomatiei turce, Abdullah Gul. Guvernul turc a anuntat ca va deschide un port si un aeroport pentru comertul cu Ciprul, in incercarea de a preveni inghetarea partiala a negocierilor cu UE, provocind o reactia critica a armatei si a presedintiei. Desi nu a avut succes, unii diplomati considera ca lipsa unei asemenea masuri ar fi dus la o pozitie si mai dura a Consiliului.

Portitele diplomatiei

Liderii europeni iau in considerare rolul de punte intre civilizatii pe care il poate juca Turcia, precum si pozitia sa strategica in politica energetica a UE. „Pentru Europa ar fi o mare greseala pe termen lung daca i-ar intoarce spatele Turciei", a remarcat premierul Tony Blair, reamintind ca Marea Britanie a sustinut aderarea Turciei. „Cel mai important este ca nimeni nu a pus la indoiala posibilitatea ca Turcia sa adere la UE o data ce va indeplini criteriile", a aratat ministrul finlandez de Externe, Erki Tuomioja. Mai mult, inchiderea celor opt capitole poate sa satisfaca partea cipriota, astfel incit Nicosia, care s-a opus in ultimele trei luni continuarii negocierilor cu Turcia, sa permita deschiderea unor noi capitole.