Editia electronica de ieri a „New York Times" dedica un amplu articol serviciilor secrete din Romania.

Articolul, scris de Craig S. Smith, reprezinta o analiza a situatiei si influentei pe care o au inca fostele servicii secrete in Romania. Lupta intre acestea si „fortele schimbarii" este prezentata intr-un context mai larg, al transformarilor care s-au produs in intreaga Europa de Est dupa caderea Cortinei de Fier.

Uciderea lui Aleksandr Litvinenko la Londra si sinuciderea fostului sef al arhivelor serviciilor secrete din Bulgaria sint puse in acelasi plan cu amenintarile pe care le-ar fi primit in Romania Marius Oprea, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, amenintari ce l-ar fi determinat sa-si trimita sotia si fiul in strainatate.

Marius Oprea este prezentat drept „un prieten al lui Litvinenko" si este citat de cotidianul american in legatura cu mentinerea la putere si cu reprofilarea in afaceristi a fostilor securisti.

Jumatate de milion de informatori

Articolul prezinta si o situatie statistica a fostei Securitati: 11.000 de agenti, jumatate de milion de informatori care urmareau alte citeva milioane de romani si sute de mii de oameni aruncati in inchisori pe motive politice. Pentru exemplificare este prezentat cazul disidentului ploiestean Vasile Paraschiv, care a fost inchis in spitale de psihiatrie dupa ce si-a exprimat convingerile anticomuniste.

Ce a mai ramas din Securitate astazi sint 1,8 milioane de dosare predate la CNSAS (circa 10 mile de arhiva, apreciaza ziaristul), amintindu-se de faptul ca nu se stie cite au existat de fapt, in acest sens fiind citat Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS.Deconspirari minore

Predarea arhivelor fostei Securitati, preconizata pina la sfirsitul anului, e privita cu scepticism, fiind citat si istoricul Vladimir Tismaneanu, care a acuzat blocarea accesului la documente ce vizau unele decese de care a fost suspectata Securitatea. In ce priveste deconspirarile facute de CNSAS, se apreciaza ca ele au vizat in general actori politici nu foarte importanti, precum Mona Musca si Dan Voiculescu. Concluzia articolului este sprijinita cu o declaratie a lui Corneliu Turianu, membru CNSAS, fost judecator in regimul comunist. „Procesul va continua pina cind toti cei care erau adulti vor muri", a spus acesta.

Corneliu Turianu ne-a declarat ieri ca a avut intrevederea cu ziaristul american in urma cu trei saptamini. Dintre ideile sustinute si necuprinse in material e si aceea ca CNSAS ar trebui sa-i verifice numai pe cei care ocupa functii publice.

Citeste articolul "Eastern Europe Struggles to Purge Security Services" pe situl cotidianului New York Times