Consiliul Secuiesc-Scaunul Baraolt organizeaza timp de o saptamina, incepind de simbata, un referendum intern, neoficial, in 19 localitati din zona Baraolt, privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.Benko Emoke, membru al Comisiei Permanente a Consiliului Secuiesc-Scaunul Baraolt (Bardocz-Miklosvarszek), a spus ca referendumul se va organiza cu urna mobila. Reprezentantii CNS vor merge din casa in casa in Scaunul Baraolt pentru a culege opinia localnicilor asupra autonomiei.

Stat multinational, reorganizare teritoriala

Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National Secuiesc si Asociatia Tineretului Maghiar din Transilvania isi enumera solicitarile intr-un memorandum in opt puncte. Ele se refera la eliminarea definitiei de stat unitar national, iar in locul acesteia sa fie introdusa sintagma de „stat multinational". Liderii maghiari mai cer ca in Constitutie sa fie inclusa reorganizarea teritorial-administrativa, in sensul ca locul actualelor judete sa fie luat de unitati administrative mai mari, care sa joace si rolul regiunilor de dezvoltare.

Organizatiile maghiare vor si modificarea legii electorale, in sensul ca „prevederile discriminative" sa fie eliminate, mai ales cele care „fac imposibila prezenta organizatiilor minoritatilor nationale in viata politica locala si in cea nationala". Costul organizarii ajunge la 45 de milioane de lei vechi, bani la care au contribuit pina si maghiari din Canada.

UDMR sta deoparte

Takacs Csaba, presedintele executiv al UDMR, ne-a declarat ieri ca formatiunea maghiara nu sustine referendumul in primul rind pentru ca acesta nu are nici o finalitate juridica.

„Nu putem sustine un asemenea demers. Noi sustinem doar lucruri care pot avea finalitate si sint corecte din punct de vedere legal. Singurul impact pe care il poate avea acest demers este cel pe care vrea sa il dea presa. Din punct de vedere juridic, nu are nici un fel de efect."