Protestele detinutilor din inchisorile romanesti au scazut in amploare. Ieri, doar 400 dintre acestia mai manifestau in sase inchisori.

„Am discutat cu ei pina cind unul dintre noi a obosit", asa a explicat ieri Sorin Dumitrascu, directorul general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), metoda folosita pentru a-i determina pe puscariasi sa renunte la proteste. Fata de duminica seara, cind protestau 6.500 de puscariasi in 26 de penitenciare, ieri mai participau la miscare doar 400 de detinuti din sase locuri de detentie.

Motivul protestelor a fost urgentarea aprobarii unui proiect de lege al deputatului Nati Meir, care prevedea gratierea tuturor pedepselor mai mici de cinci ani. Reprezentantii ANP le-au explicat detinutilor ca un astfel de proiect are sanse minime sa fie aprobat de Parlament si apoi sa fie promulgat de presedintele Basescu.

Meir poate fi sanctionat de Camera Deputatilor

Nati Meir, initiatorul acestui proiect de lege, risca sa fie sanctionat de catre conducerea Camerei Deputatilor pentru instigare la revolta. Meir este considerat principalul responsibil pentru generarea revoltelor din puscarii, deoarece el si-a promovat proiectul de lege in rindul puscariasilor, in loc sa si-l promoveze in Parlament. Pentru a-l putea sanctiona pe Meir, conducerea Camerei Deputatilor a cerut mai multe informatii de la ANP cu privire la vizitele efectuate de Meir in puscarii. In legatura cu informarea pe care ANP trebuie sa o trimita presedintelui Camerei Deputatilor, Sorin Dumitrascu a declarat ieri ca datele au fost centralizate „in majoritate", acestea urmind sa ajunga la Bogdan Olteanu. „Stim doar ca Nati Meir a intrat si a iesit din inchisori, unde si-a promovat acest proiect de lege", a adaugat Dumitrascu.