La sarbatorirea a zece ani de la inaugurarea Centralei Nucleare de la Cernavoda, Traian Basescu s-a declarat adeptul ferm al cedarii catre particulari a construirii Reactoarelor trei si patru.

Traian BAsescu a dezvaluit ca, pentru pu
La sarbatorirea a zece ani de la inaugurarea Centralei Nucleare de la Cernavoda, Traian Basescu s-a declarat adeptul ferm al cedarii catre particulari a construirii Reactoarelor trei si patru.

Traian BAsescu a dezvaluit ca, pentru punerea in functiune a Reactoarelor trei si patru, calea cea mai normala este a cedarii acestui proces catre un consortiu particular international, existind, teoretic, si varianta unei investitii a statului roman, solutie pe care insa el nu o agreeaza. Seful statului a insistat asupra necesitatii ca Romania sa isi reduca dependenta energetica fata de importuri, o solutie fiind CNE Cernavoda si Hidrocentrala de la Tarnita. El si-a pus nadejdea in faptul ca va inaugura Reactorul doi la vara, cind se va intoarce din vacanta de pe litoral. Cele cinci reactoare ar putea asigura 50 la suta din necesarul energetic al tarii.

Conform unor surse din CNE, la discutia cu seful statului s-ar fi abordat problema punerii in functiune si a celui de-al cincilea reactor, care insa ridica probleme. Conform unor specialisti din CNE, una dintre ele o reprezinta apa necesara procesului tehnologic.

In momentul de fata, priza de apa din Canalul Dunare - Marea Neagra, deja existenta, a CNE Cernavoda este prevazuta sa asigure practic necesarul tehnologic doar pentru patru dintre cele cinci reactoare. Apa este folosita in cantitati uriase pentru procesul de racire a partii exterioare a reactorului. De aceea trebuie gasita o solutie ieftina de captare ori din subteran, ori din aval de CNE, deci tot din Dunare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.