Premierul israelian Ehud Olmert a gasit prilejul ca tocmai in Capitala Germaniei, la Berlin, unde se afla in vizita oficiala, sa confirme ceea se banuia de mult: Israelul poseda arme atomice. Consilierii premierului israelian au declarat ca afirmatiile prin care acesta pare sa fi confirmat faptul ca Israelul detine arme nucleare au fost interpretate gresit si nu incalca politica traditionala de "ambiguitate in domeniul nuclear", relateaza Haaretz ieri. Declaratia lui Ehud Olmert a fost facuta dupa un comentariu similar al noului secretar american al Apararii, Robert Gates, care a enumerat Israelul printre tarile din apropierea Iranului care detin arme nucleare.
De peste patru decenii, toate guvernele israeliene au cultivat "politica ambigua" dupa care Israelul "nu va fi prima tara care va introduce in Orientul Mijlociu armament atomic, dar nici ultima". Raspunzand intrebarii unui ziarist de la televiziunea germana "N-24", Olmert a declarat: "Israel nu ameninta nici-o tara , si niciodata nu a amenintat vreo tara cu distrugerea totala. Iran ameninta in vazul intregii lumi sa stearga Israelul de pe harta." Premierul israelian a dat de inteles ca nu se poate compara situatia Iranului care vrea sa obtina armament atomic cu cea a tarilor care detin arme nucleare precum Statele Unite, Franta, Israel si Rusia. La Tel Aviv, cercurile politice si militare sunt bulversate. Deputatul Arie Eldad i-a cerut lui Meni Mazuz, consilierul juridic al guvernului, sa deschida imediat o ancheta si sa verifice daca seful Guvernului israelian a primit aprobarea cenzurii militare atunci cand a dezvaluit "secretul secretelor". Cabinetul premierului s-a grabit sa anunte ca Olmert a fost inteles gresit.
Iranul, in obiectiv
Ziaristul german a insistat si l-a intrebat pe Olmert daca Israelul va ataca instalatiile nucleare iraniene. Olmert a raspuns: "Inarmarea atomica a Iranului trebuie oprita. Este clar ca avem de-a face cu un lider care propune stergerea Israelului de pe harta lumii. Israelul este membru al Oganizatiei Natiunilor Unite. Este uluitor ca cinevaćindrazneste sa declare asa ceva in anul 2006. Nu exclud nici o masura care ar putea elimina amenintarea nucleara iraniana.
"Raportul Backer-Hamilton" cu ideile sale oxigenate sunt inca studiate la Washington, Ierusalim, Bagdad si Damasc. Conducatorii din zona asteapta insa verdictul marelui boss de la Casa Alba. Care nu simpatizeaza ideea unor negocieri directe israeliano-siriene. Nici premierul israelian nu agreeaza asemenea negocieri, atata vreme cat Siria initiaza actiuni subversive in sprijinul Hamas si Hezbollah.
Olmert, dispus sa retraga colonii din Teritorii
Olmert va sosi in cursul zilei de astazi la Roma, unde se va intalni cu premierul italian Romano Prodi. Unui ziarist italian premierul israelian i-a declarat ca Israel este gata sa cedeze palestinienilor "toate teritoriile necesare" pentru ca acestia sa aiba o tara cu un teritoriu "compact". "sunt gata sa ma intalnesc cu Mahmud Abbas oricand si oriunde, fara conditii prealabile", a declarat prim-ministrul israelian. Si daca trebuie sa cedez teritorii, sunt decis sa le cedez, sunt pregatit sa evacuez colonii din Cisiordania si se stie cat de greu este acest lucru pentru noi."
Interviurile acordate de premierul israelian mass-media europene au abordat si situatia delicata din Liban, unde are loc o inclestare uriasa intre regimul prezidat de Fuad Siniora si fortele fundamentalismului islamic, cu varful de lance Hezbollah. Sute de mii de libanezi manifesteaza la Beirut si preseaza demisia guvernului libanez. Premierul Olmert a apreciat: "Daca Siniora, cu sprijinul Statelor Unite si al Europei, va reusi sa reziste presiunilor manifestantilor isi va consolida pozitia politica, si aceasta va insemna marginalizarea Hezbollah".