Cele mai puternice case de productie muzicala din Romania sint Cat Music/Media Services si Roton. Si fie ca o recunosc sau nu, duc o lupta continua.

Sub umbrela Cat Music/Media Services ii gasim pe: BUG Mafia, DJ Project, Zdob si Zdub, Cleopatra si Pavel Stratan, Directia 5, Mihai Margineanu, Taxi, Voltaj, Simplu, Sistem, Stefan Banica jr., Stefan Hrusca. Iar Roton se poate lauda cu: Parazitii, Iris, Morandi, Activ, Akcent, Anda Adam, Nelu Ploiesteanu, Gh. Dinica, Crush si Alexandra Ungureanu, Fly Project, Mihai Traistariu, Proconsul.

"Daca este o rivalitate profesionala, aceasta ajuta fenomenul muzical. Problema este a artistilor care n-au manageri, impresari sau avocati care sa-i indrume inainte de semnarea unui contract, care sa le spuna cum se fac lucrurile. Sint atitia care au luat teapa. Ca producatorii isi iau unii altora artisti… E ca la fotbal, dar sa fie legal. Nu pot insa sa inchid ochii la ignoranta perpetua a artistului roman care refuza sa se informeze", este de parere realizatorul radio Andrei Partos.

Cifrele, manipulate

Am incercat sa aflam care dintre artisti s-au vindut cel mai bine in 2006 si am contactat conducerea celor doua case de discuri. Dan Popi (foto dreapta), seful Media Services, ne-a refuzat politicos: "Nu voi mai participa niciodata la astfel de sondaje. La un clasament precedent, realizat de o televiziune importanta, concurenta mea a raportat cifre nerealiste si m-am trezit ca primul meu artist era undeva pe locul 3. Nu vreau sa comentez mai mult, dar sint cit se poate de sigur ca cifrele au fost manipulate: fie s-au raportat pe perioade mai lungi decit cele solicitate, fie au fost pur si simplu «rotunjite». De la anul, vom avea un top de vinzari oficial, sustinut de UPFR si realizat de o firma independenta internationala, si astfel de discutii nu-si vor mai avea rostul". Desi initial a acceptat sa ne ofere cifre, Catalin Muraru, patronul de la Roton, s-a razgindit ulterior. "Din pacate, e prematur sa oferim date legate de vinzari in 2006, in conditiile in care luna decembrie e una dintre cele mai importante la acest capitol", ne-a transmis prin intermediul PR-ului.

Batalia pe muzicanti

Exista si artisti care au parasit o tabara pentru cealalta. Printre acestia, Pepe si Sistem. De ce au facut-o ne spun chiar ei. Pepe a lasat Cat Music/Media Services pentru Roton, acum doi ani. "Am avut un contract pe trei ani cu Media Services, iar in clipa in care acesta a expirat, am avut posibilitatea sa aleg cea mai buna varianta. Am renegociat atit cu Dan Popi, cit si cu reprezentantii altor case de discuri. Cea mai buna oferta a venit de la Roton. Ma inteleg foarte bine cu Catalin Muraru (foto stinga). Am scos la el «Numai iubirea», un album care a mers foarte bine, iar acum il pregatim pe al doilea", ne-a declarat interpretul.

Cei de la Sistem, care acum sint in curtea Cat Music/Media Services, au amintiri neplacute in urma colaborarii cu Roton. "Am renuntat la contractul cu Roton dupa patru ani de colaborare. In prima parte, am avut o relatie de prietenie. Catalin Muraru a fost cel care a dat numele formatiei, a plasat-o in muzica comerciala si ne-a gasit primul compozitor. Conditiile contractuale erau acceptabile, dar in ultima perioada calitatea serviciilor lasa mult de dorit. Catalin Muraru a fost cel care s-a impotrivit prezentei noastre la Selectia Nationala Eurovision. Selectie pe care Sistem a cistigat-o alaturi de Luminita Anghel si, mai mult decit atit, a adus cea mai buna clasare a Romaniei din istorie in acest concurs. Acesta a fost inceputul sfirsitului. Acum avem un contract foarte bun si sintem multumiti cu ce ni se intimpla…", ne-a declarat Zoli Toth, de la Sistem. Marturisirea lui nu se incheie aici: "Iata un exemplu de «respect» fata de un fost artist si despre cum vad unii concurenta. Dupa ce am lucrat doi ani la albumul SisTeMpo (cel mai bun din istoria Sistem) s-a trezit si Roton sa lanseze, in aceeasi saptamina cu noi (n.n.- in iunie 2006) un «Best of Sistem». Materialul a fost ales de Catalin Muraru fara acceptul nostru, la fel si proiectul grafic care este sub orice critica. De asemenea, el a fost instiintat in scris ca formatia Sistem nu-si doreste acest «Best of», considerind ca nu a ajuns la maturitatea necesara".

O informatie de ultima ora: Parazitii au parasit Roton pentru Media Services. Lupta continua.

Cleopatra, "afacerea" lui 2006

Cleopatra Stratan - "La virsta de 3 ani" (Cat Music/Media Services) - 5,021 unitati Stefan Banica jr. - "Duete" (Cat Music/Media Services) - 2,637 Compilatie - "Cintecele noastre toate" - 2,591 Margineanu - "Gore din Chitila" (Cat Music/Media Services) - 2,581 Cutiuta Muzicala vol. 5 - "Super tatici" – 2,203 Sursa: reteaua Diverta.

Cleopatra Stratan - "La virsta de 3 ani" (Cat Music/Media Services) Stefan Banica jr. - "Duete" (Cat Music/Media Services) Margineanu - "Gore din Chitila" (Cat Music/Media Services) Irina si Fuego - "Valurile vietii" Pavel Stratan - ,,Amintiri din copilarie" (Cat Music/Media Services) Sursa: Carrefour (nu au furnizat numarul de unitati vindute - n.r.).