Fostul cancelar german Helmut Kohl a acceptat invitatia postului Realitatea TV de a asista la Gala "Zece pentru Romania" si de a-i acorda un interviu lui Emil Hurezeanu.

Kohl va vorbi despre aderarea romanilor joia viitoare, de la 22.05, cind Realitatea TV va difuza un interviu cu fostul politician crestin-democrat, cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 pina in 1998. In opinia lui Catalin Popa, managerul proiectului "Helmut Kohl in Romania", fostul cancelar vine in Romania "sa ne spuna ce ne-a lipsit in toti acesti ani si mai ales cum va trebui sa ne comportam in marea Europa in care intram peste citeva zile". Pe linga discutia cu ziaristul Emil Hurezeanu, Kohl va mai asista la Gala "10 pentru Romania" in calitate de invitat special si la Gala Dinner, care va avea loc in seara zilei de 20 decembrie la hotelul Hilton. La cel din urma eveniment, accesul se face doar pe baza unei inscrieri prealabile, conditiile de participare fiind disponibile pe www.helmut-kohl.ro.

16 ani de sefie

Alaturi de fostul presedinte francez François Mitterrand, fostul cancelar german poate fi numit creatorul Uniunii Europene, motiv pentru care a primit in 1998 titlul de cetatean de onoare al Europei. El a intrat in istoria Germaniei drept cel mai longeviv cancelar, depasindu-l chiar si pe Otto von Bismarck, dar si pentru ca in timpul mandatului sau a fost darimat Zidul Berlinului. In privinta relatiilor internationale, neamtul a mentinut o legatura strinsa cu Franta si a sustinut pozitia americanilor fata de URSS. In ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Germania, discretia este atributul care se potriveste cel mai bine, deoarece intilnirile liderilor politici autohtoni cu Helmut Kohl au fost extrem de rare in perioada postcomunista. Desi nu mai joaca vreun rol pe scena politica, Kohl este inca un personaj activ. El se afla in portofoliul celor mai importante agentii specializate din lume care manageriaza personalitati in domeniul participarii la seminarii, congrese sau forumuri politico-economice. Negocierile cu astfel de nume dureaza mai multe luni, timp in care sint acoperite cele mai marunte detalii, de la marca masinii care ii va sta la dispozitie pina la profilul fiecarui om pe care il va intilni. Onorariul pentru o prezenta de asemenea nivel se poate situa intre 50.000 si 300.000 de euro. (D.L.)