Cazul unui bolnav care isi cere dreptul de a muri a declansat dezbateri politice aprinse in Italia. Ministrul italian pentru Comert Exterior si Politici europene, Emma Bonino (foto), a facut doua zile de greva a foamei.

Cazul italianului Piergiorgio Welby, bolnav de distrofie musculara, a ajuns in atentia publicului in luna septembrie, cind Welby i-a scris presedintelui italian, Giorgio Napolitano, o scrisoare prin care ii cerea sa i se dea dreptul de a muri. Piergiorgio Welby, lovit in urma cu 27 de ani de boala care l-a tintuit in scaunul cu rotile si apoi a condus la imobilizarea sa totala, tinut in viata din 1997 gratie unui aparat de respirat artificial, a scris saptamina trecuta presei italiene „din inchisoarea infama" a corpului sau, comparind soarta lui cu cea a altui „prizonier" celebru, Aldo Moro. Dupa apelul facut presedintelui republicii, avocatii lui Welby s-au adresat Tribunalului de la Roma ca sa obtina intreruperea respiratiei artificiale. In ultimele 16 zile, cazul Welby a fost folosit de Partidul Radical Italian pentru a duce o batalie politica inversunata, cu metode dragi radicalilor - greva foamei facuta de cetateni, parlamentari, medici si de ministrul pentru Comert Exterior si Politici europene, Emma Bonino. Ministrul Bonino, membra a Partidului Radical, a facut doua zile de greva a foamei pentru dreptul lui Welby de a muri. Radicalii italieni sint deja cunoscuti pentru lupta lor pentru legalizarea drogurilor, iar eutanasia este o alta tema predilecta a lor. Radicalii sint in componenta coalitiei guvernamentale de stinga a lui Romano Prodi.

Deontologia medicala are ultimul cuvint

Un tribunal din Roma a examinat ieri recursul in cazul Welby. Avocatii au pledat in fata judecatorilor dreptul clientului lor de a i se intrerupe tratamentul medical si au cistigat. Fara sa foloseasca termenul „eutanasie", apararea s-a bazat pe trei articole din Constitutia italiana care prevede interdictia tratamentelor obligatorii, cu exceptia cazurilor prevazute de lege ca boli contagioase sau psihiatrice si respectul libertatii individuale. Este, deci, si potrivit parerii procurorilor, admisibil sa i se intrerupa pacientului aparatul de respirat artificial, dar este inadmisibil ca medicii sa nu intervina cu tratament de ajutor, o chestiune care intra sub incidenta codului deontologic al medicilor si pe care tribunalul nu o poate stabili.

Vaticanul este coerent

Desi Biserica Catolica a salutat cererea parerii unei instante judecatoresti asupra unui „subiect atit de delicat", prin vocea ministrului Sanatatii de la Vatican, Xavier Lozano Barragan, presedinte al Consiliului pontifical pentru sanatate, pozitia Vaticanului a ramas neschimbata: „Biserica Catolica este clara si coerenta. Nu intreruperii terapiei si nu eutanasiei", a declarat ministrul religios cotidianului „La Repubblica".