Doar 803 angajati ai Bancii Comerciale Romane au refuzat alternativele oferite de proprietarul austriac pentru actiunile detinute.

Angajatii BCR au parte de sarbatori cu bani multi. Norocul de a fi salariat intr-o banca de stat care s-a privatizat cu succes le-a adus, dupa alegere, un profit excelent sau actiuni la Erste Bank.

O oferta greu de refuzat

Oferta Erste Bank-Der österreichischen Sparkassen s-a dovedit una greu de refuzat pentru angajatii BCR. Pe 1 noiembrie 2006, Erste Bank a lansat oferta de achizitionare a actiunilor detinute de catre angajatii BCR sau de schimbare a acestora in actiuni Erste Bank. Bilantul comunicat de grupul bancar austriac arata ca doar 803 angajati au ales sa pastreze actiunile detinute la Banca Comerciala Romana. Pina la sfirsitul perioadei de valabilitate a ofertei, pe 24 noiembrie 2006, 12.197 din cei aproximativ 13.000 de angajati ai Bancii Comerciale Romane (BCR), care detineau actiuni, au acceptat oferta austriecilor.

Prima de Craciun de 130 milioane de euro

O mare parte dintre salariatii BCR si-au oferit o prima de Craciun de zile mari, alegind banii in locul unei parti din capitalul social al bancii. Aproximativ o treime (19,6 milioane) din actiunile tranzactionate au fost vindute catre Erste Bank la pretul precizat in oferta, de 6,5 euro per actiune, in schimbul unei sume cumulate in valoare de 130 milioane de euro cash. In 2004, celor aproximativ 13.000 de salariati si pensionari ai BCR li s-a vindut 8% din capitalul bancii, la un pret de 10.350 de lei vechi actiunea, cu 350 de lei mai mult decit valoarea nominala. La un curs mediu in 2004 de 40.500 de lei vechi pentru un euro, inseamna ca salariatul BCR a platit, in urma cu doi ani, 25,5 centi pe o actiune. Ca atare, profitul inregistrat in numai doi ani a fost unul urias, avind in vedere pretul de 25 de ori mai mare.

Actionari la Erste Bank

Circa doua treimi (37,7 milioane de actiuni) au fost schimbate cu actiuni Erste Bank la o rata de schimb de 6:1. In consecinta, Erste Bank va emite 6.287.236 milioane de noi actiuni printr-o majorare de capital ce va reprezenta o marire de 2% a capitalului de actiuni al bancii. In cadrul ofertei de schimb de actiuni, noii actionari au avut posibilitatea de a vinde imediat inapoi catre Erste Bank pina la 50% din noile actiuni achizitionate. Aproximativ 34% dintre actiunile Erste Bank nou emise au fost vindute inapoi in cadrul acestei optiuni. Actiunile Erste Bank ramase, primite in cadrul schimbului, fac obiectul unei perioade de blocare de un an. In urma tranzactiilor, angajatii BCR se afla in posesia a 1% din capitalul grupului bancar austriac. Detinatorii de actiuni Erste le pot valorifica la bursele din Viena si Praga, in urma aprobarilor regulatorii necesare. Se preconizeaza ca noile actiuni vor fi tranzactionate incepind de luni, 18 decembrie 2006. Ieri, la bursa de la Viena, o actiune Erste valora circa 57,35 euro.

Opt sute de nehotariti asteapta mai mult

In cazul a 803 dintre angajatii BCR, variantele oferite pentru valorificarea cotei detinute in banca nu au fost multumitoare. Pentru acestia, exista posibilitatea tranzactionarii actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti, intrucit Erste s-a obligat prin contract sa listeze BCR in maximum trei ani. Un pret mai bun pentru actiunile lor poate veni insa si din partea unor investitori care ar oferi mai mult pentru a deveni actionari la banca.