Microsoft a introdus pe piata romaneasca Vista Business si Enterprise, Office 2007 si Exchange 2007. Pentru acasa, mai asteptam pina la sfirsitul lunii ianuarie.

Windows Vista Business si Enterprise, Office 2007 si Exchange 2007 au fost lansate ieri oficial de Microsoft Romania. Disponibil pentru companiile romanesti inca de la 30 noiembrie, Windows Vista pentru afaceri a fost definit de Ovidiu Artopolescu, presedintele Microsoft Romania, drept o platforma care contine „elemente de utilizator casnic, dar folosite in afaceri".

„Ceea ce se lanseaza astazi inseamna modul de lucru de acasa si modul de lucru de la birou. Oamenii pierd 30% din timpul de lucru cautind informatii, pe care nu le gasesc intotdeauna. Microsoft a incercat sa reduca acest lucru", a precizat Artopolescu.

Conform Microsoft, Windows Vista Business detine instrumente integrate de protectie si tehnologii de back-up pentru o securitate sporita a datelor, infrastructura necesara pentru conectarea la Internet din diferite locuri si contine Small Business Resources, pentru ajutor si indrumare in gestionarea computerelor.

Un dolar = 12,80 dolari

Vista Enterprise a fost creat pentru afacerile de talie mare, ofera un nivel de securitate mai complex decit Vista Business si noua tehnologie Windows BitLocker Drive Encryption, care impiedica accesarea informatiilor din calculator in caz de furt sau pierdere a terminalului pe care sint informatiile. „Pentru fiecare dolar rezultat din comercializarea Windows Vista, la nivelul pietei romanesti vor fi generate vinzari de 12,80 dolari din care 7,50 dolari pentru furnizorii de hardware, 3,20 dolari pentru furnizorii de aplicatii care sa ruleze pe sistemul Vista si 2,10 dolari pentru furnizorii de servicii asociate", estima recent Laurentiu Popescu, director IDC Romania, citat de NewsIn.

Cele opt versiuni Vista

Daca lansarea de ieri a fost destinata afacerilor, incepind cu 30 ianuarie utilizatorii obisnuiti vor putea sa-si cumpere Windows Vista din magazinele romanesti, conform Microsoft.

Cele opt versiuni Vista care vor fi disponibile anul viitor sint Windows Starter 2007, foarte asemanatoare cu Windows XP Starter Edition, cu facilitati foarte limitate, fiind rezervata tarilor din „lumea a treia", Windows Vista Home Basic, similara lui Windows XP Home Edition, Windows Vista Home Basic N, versiune impusa de legile Uniunii Europene, fara Windows Media Player, Windows Vista Home Premium, bazata pe Home Basic, dar cu facilitati suplimentare multimedia, Windows Vista Business, similara lui Windows XP Professional, Windows Vista Business N, varianta a lui Vista Business fara Windows Media Player, Windows Vista Enterprise, o extensie a lui Vista Business, si Windows Vista Ultimate, versiunea de virf, cu cele mai multe facilitati.

Preturi teoretice La sfirsitul lunii august, pe Amazon.com au aparut citeva preturi pentru Windows Vista, care s-a presupus ca ar fi „scapat" unui site Microsoft. Daca informatiile sint corecte, Windows Vista Home Basic va costa 199 de dolari pentru o versiune noua sau 100 de dolari pentru un upgrade, Windows Vista Home Premium 239 de dolari (159 de dolari upgrade), iar Windows Vista Ultimate 399 de dolari (259 de dolari upgrade).

Windows Vista Business ar costa 299 de dolari, un upgrade fiind disponibil pentru 199 de dolari.