Daca femeile ar fi egale in drepturi cu barbatii, 13 milioane de copii subnutriti ar avea ce sa manince, arata ultimul raport UNICEF, lansat ieri si in Romania.Inegalitatea dintre sexe adinces te saracia din lume, arata in cifre cei de la UNICEF. Organizatia Natiunilor Unite pentru Copii sus-tine ca nu cere instaurarea matriarhatului prin acest raport. Faptele amintesc doar cum ar beneficia oamenii de un statut echilibrat al celor doua sexe in politica, profesie, dar si acasa. Egalitate politica in 2068

In iulie anul acesta, femeile reprezentau 17% dintre parlamentari, la nivel mondial, 9% dintre primari si 20% dintre consilierii locali, in contextul unei cresteri continue a implicarii femeilor in politica. In ritmul acesta, cele doua sexe vor avea o reprezentare egala de-abia in 2068, arata cei de la UNICEF. In Franta, Rusia, Argentina sau in Rwanda, femeile-politician au initiat o serie de legi in protectia si educatia copilului, determinind o serie de schimbari in prioritatile colegilor de sex masculin. De asemenea, satele conduse de femei in India au avut o scadere de 13% a diferentei de educatie dintre baieti si fete. „Voca-tia de mama nu poate egala in nici un fel aptitudinile unui politician barbat, pentru ca barbatii sint mult mai putin inclinati spre aceste probleme. Femeile sint mai deschise spre propuneri legislative umanitare, pe problemele familiei si fac parte din comisii de specialitate din zona asta", recunoaste si secretarul roman in Senat, Ilie Sirbu.

Romance de forma si la cerere

In Romania, indicele femeilor din Parlament s-a dublat, de la 4,5% in ’96 la 10,69% in prezent. „Este cert ca avem o clasa politica puternic masculinizata si intr-o buna masura mai misogina decit cea bulgareasca spre exemplu", spune Alina Mungiu, presedintele Societatii Academice Romane. In opinia ei, putinele femei prezente la cirma tarii sint de obicei selectate de barbati in virtutea relatiilor personale cu ei, nu in virtutea carierei lor independente. „La noi in Parlament sint atit de putine femei din cauza mentalitat ii, nu atit a politicienilor, cit a electoratului, desi e compus mai mult de jumatate din femei.

Punem una, doua in prezidiu, intotdeuna am facut lucrul asta de forma sau la cererea institutiilor europene, niciodata intre barbati nu l-am facut din convingere sau pentru ca le-am fi apreciat foarte mult. Eu incerc sa evit termenul de misoginism, dar cred ca exista o retinere, probabil pentru ca, inainte de ’90, timp de 25 de ani am raportat totul la decizia unei femei.

Daca am introduce votul uninominal probabil ca femeile ar avea si mai mult de suferit, pentru ca incep barbatii sa devina interesati si e posibil ca scena politica sa fie dominata de relatii de cumetrie", explica Sirbu.

Femeile nu lupta

Pe de alta parte, antropologul Liviu Chelcea crede ca „«mai multe femei in politica ar duce la mai putini copii care mor de foame» tine mai degraba de o agenda sociala a tarii respective decit de una direct legata de gen. In schimb, daca e vorba de interzicerea avortului, femeile din Parlament n-ar mai permite abera-tii". Antropologul adauga insa ca „in Romania avem o problema cu Parlamentul, ca acolo chiar sint putine femei", explicind situatia astfel: „Femeile nici nu lupta pentru mai multe locuri in politica, pentru ca dupa ce un barbat te intrerupe de cinci ori in timpul unui discurs si face glume pe seama ta, banuiesc ca e mai greu sa vii cu mult elan".

Decizia e de sex masculin

Veniturile femeilor reprezinta 30% din cele ale barbatilor in Orientul Mijlociu si nordul Africii, 40% in America Latina si Asia de Sud si 60% in Europa. Un studio realizat in tarile in curs de dezvoltarearata insa ca femeile lucreaza, in medie, cu o ora mai mult decit barbatii, ajungind in multe cazuri si la 12 ore pe zi. Daca femeile ar avea aceleasi venituri ca barbatii, resurse mai mari ar fi indreptate inspre sanatatea, alimentatia si educatia copilului, sustin analistii UNICEF. Puterea dedecizie in familie ar fi la fel de valoroasa. In Burkina Faso, Mali si Nigeria, 75% dintre femei declara ca barbatii iau toate deciziile in casa, inclusiv pe cele in legatura cu sanatatea si educatia. Un studio realizat de Institutul de cercetare a politicii de hrana arata ca, daca femeile ar avea aceeasi influenta ca sotii lor, numarul copiilor subnutriti din sudul Asiei ar scadea cu 13 milioane.

Mai in umbra, dar la fel de importanta

„Munca femeii in gospodarie nu e considerata munca si nu e luata in calcul la PIB-ul national, ingrijirea familiei e considerate un rol maternal. Sint stereotipuri, ca femeia trebuie sa stea acasa sa ingrijeasca de copii, dar nu mai e asa. Acum cea mai mare parte a femeilor lucreaza. Puterea de conducere in familie e o chestiune foarte relativa, pentru ca, in mediile muncitoresti, de obicei barbat ii pun pe masa banii pe care-I cistiga si femeia decide ce se intimpla cu banii. Nu cred ca nu au putere, ci doar ca e mai in umbra. Chiar si-n societatile musulmane femeile au mare putere pentru ca ele mediaza casatoriile copiilor, aliantele intre familii. Acestea sint forme invizibile ale puterii femeii, dar ele exista. Nu e un joc cu suma zero, ca au barbatii si nu au femeile.

Sint zone de decizie a femeilor si zone de decizie a barbatilor", arata nuantele Liviu Chelcea.