Ioana Maria Vlas va sta in continuare in stare de arest. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au intors decizia Curtii de Apel Bucuresti de eliberare imediata a acesteia.

Cu putin timp inainte de intrarea judecatorilor in proces, simbata, Vlas i-a spus avocatului din oficiu, pe un ton suficient de ridicat incit sa poata fi auzita si de ziaristi, ca nu isi doreste sa iasa din inchisoare, pentru ca se teme foarte tare. Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca recursul Parchetului la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care propusese, in urma cu o zi, eliberarea din arest a fostului presedinte al SOV Invest. De cind se afla in arest, din 2003, Ioana Maria Vlas primeste mandat dupa mandat.

In procesul de la Inalta Curte, procurorul a aratat ca motivele pentru care a fost arestata Vlas, in 2003, sint valabile si astazi. Anume faptul ca, vreme de trei ani (intre 2000 si 2003), Maria Vlas s-a sustras urmaririi penale, fiind data in urmarire internationala. Avocata lui Vlas a solicitat respingerea recursului procurorilor, aratind ca majoritatea probelor in dosar au fost deja administrate si ca Maria Vlas a ajutat, in ultimii trei ani, la aflarea adevarului. Un alt argument a fost acela ca, aflata in libertate, Vlas ar putea produce noi probe in proces.

Vlas s-a aparat in latineste

Momentul de virf al procesului a fost acela al pledoariei Ioanei Maria Vlas, care si-a sustinut cererea de punere in libertate. Pe un ton ce sugera o puternica emotie, ea a facut o analiza cvasicompleta a articolelor de lege ce reglementeaza obiectul cererii de revocare a mandatului de arestare, atit din punct de vedere gramatical, cit si al concordantei legislatiei romane cu cea internationala. Intreaga expunere a fostului presedinte al SOV Invest a fost impanata cu expresii juridice in limba latina si referiri la jurisprudenta europeana actuala. In final, Maria Vlas a lasat la aprecierea instantei (al carei rol il „explicase" la debutul propriei pledoarii) sa hotarasca „ce e bine si ce e rau". Judecatorilor le-au fost necesare mai mult de doua ore pentru a putea da verdictul. Decizia Inaltei Curti, care este definitiva, face ca Ioana Maria Vlas sa ramina in arestul Directiei de Cercetari Penale a IGP pina la expirarea celor 30 de zile de arest.