"Las la aprecierea dumneavoastra sa judecati ce e bine si ce e rau. Romania a trecut prin 50 de ani de dictatura si n-a invatat prea mult". Asa isi incheia Maria Vlas sambata dimineata pledoaria finala in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie s
"Las la aprecierea dumneavoastra sa judecati ce e bine si ce e rau. Romania a trecut prin 50 de ani de dictatura si n-a invatat prea mult". Asa isi incheia Maria Vlas sambata dimineata pledoaria finala in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Dupa cateva ore de deliberari si in lipsa Mariei Vlas, dusa imediat la Directia de Cercetari Penale, magistratii au decis ca ea sa fie judecata, in continuare, in dosarul privind prabusirea FNA, in stare de arest. Judecatorii au admis recursul inaintat de Parchet impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care hotarase cercetarea Mariei Vlas in stare de libertate, decizia fiind definitiva.
Motivele pentru care cerea punerea in libertate le-a prezentat si Instantei Supreme si anume acela ca nu repre-zinta un pericol pentru opinia publica si lasarea in libertate nu va ingreuna procesul privind prabusirea FNA.
"Nu mai este mult timp pana cand intram in Uniunea Europeana si fac apel la doctrina Uniunii in care se spune ca arestarea preventiva nu poate si nu trebuie in anumite cazuri sa fie obligatorie, o regula generala, ci o masura extrema, la care se apeleaza in anumite conditii", a precizat Vlas, sustinandu-si argumentele cu o cultura juridica, facand trimitere la unele hotarari date de curtile constitutionale din Spania si Germania. Ea a sustinut ca arestarea preventiva nu este o regula generala, ci o masura extrema, la care se apeleaza in anumite conditii.
Ziaristii prezenti in sala au surprins o discutie intre Vlas si avocata care o reprezinta in procesul privind prabusirea FNI. Jurnalistii au auzit cum Vlas ii spunea avocatei ca nu vrea sa iasa din puscarie.
"I-am zis sa fie tare", ne-a declareat Avocata Elena Paunescu, si tot domnia sa ne-a confirmat ca in tot acest timp in care s-a aflat in arest a solicitat sa i se aduca lucrari si tratate privind jurisprudenta si tot ce tine de domeniul juridic. "Spera. Joia trecuta imi ceruse sa-i trag la calculator concluziile pe care avea sa le prezinte instantei. Domnia sa nu prea a vrut sa se implice cu avocatii, probabil a avut o experienta nefericita in Israel, dar acum este cooperanta. Nu este adevarat ca ar fi facut fel si fel de operatii... daca isi scoate acei ochelari fumurii este aceeasi doamna blonda... pe care o stim". Motivarea pentru care Maria Vlas nu a cerut pana acum sa fie libera este potrivit avocatei sale: "Cum sa ies, cand o tara intreaga ma considera pe mine vinovata?".
Pentru prima data de cand este incarcerata, Ioana Maria Vlas a solicitat sa fie eliberata din arest, fiind inculpata si in dosarul Fondului National de Investitii, deja condamnata de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de inchisoare, cu inter-zicerea anumitor drepturi pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei. Dosarul FNA se afla in recurs la Curtea de Apel, iar Maria Vlas a cerut sa fie pusa in libertate pana la emiterea unei solutii definitive si irevocabile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.