Recrutorii si angajatorii sunt incantati de rapiditatea serviciilor oferite de site-urile specializate de joburi, dar se lovesc de neseriozitatea candidatilor. Cu toate acestea, site-urile raporteaza mii de joburi disponibile si se apropie de milion
Recrutorii si angajatorii sunt incantati de rapiditatea serviciilor oferite de site-urile specializate de joburi, dar se lovesc de neseriozitatea candidatilor. Cu toate acestea, site-urile raporteaza mii de joburi disponibile si se apropie de milionul de candidati inscrisi.
Candidatii vor sa-si rezolve rapid problema angajarii, motiv pentru care aplica la multe posturi, adesea superficial. "O mica parte din CV-uri indeplinesc conditiile de baza. Sa aplici la un anunt online este usor daca esti inscris pe website-ul respectiv si multi candidati decid sa aplice chiar daca evalueaza sansele de a fi chemati la interviu ca fiind foarte mici. In schimb, pentru a aplica la un anunt publicat in ziar, trebuie sa deschizi e-mailul, sa atasezi CV-ul si eventual sa scrii o scrisoare de intentie, ceea ce pentru multi reprezinta un efort", ne spune Liviu Constantinescu, Manager-Executive Search Division al HART Human Resource Consulting
"Poti avea surprize cu oamenii care considera internetul un loc de joaca cu CV-urile asimilandu-l uneori cu ascunsul dupa nume sau date false, lipsa de responsabilitate, ca la chat", ne spune Liliana Tanase, director general al firmei de resurse umane Leads Management. CV-urile incomplete sau neactualizate, precum si controlul mai slab al calitatii informatiilor trecute de candidati in CV-uri sunt doua dintre dezavantajele remarcate de Anca Podoleanu, Vice President, Human Resources, Vodafone Romania. Ea sesizeaza numarul foarte mare de aplicatii din partea unor persoane neinteresate de job in mod special, cat de compania care posteaza anuntul. Printr-o agentie de recrutare, informatiile pot fi verificate.
Ponturi pentru cresterea eficientei
Superficialitatea care caracterizeaza o buna parte din aplicarile online poate sa fie punctul de start pentru diferentierea candidatilor. Personalizarea CV-ului in functie de jobul la care candideaza, precum si conceperea unei scrisori de intentie adecvate situatiei te fac mai vizibil. "Scrisoarea de intentie nu ar trebui sa fie una standard. Va suna cunoscuta fraza "am convingerea ca voi fi un competitor pe masura standardelor dumneavoastra"? Daca ati gasit un model de scrisoare de intentie pe internet, cu siguranta l-au folosit si altii! Scrisorile de intentie trebuie sa completeze afirmatiile din CV si sa-l convinga pe angajator de aspectele-cheie care il recomanda pe candidat pentru postul respectiv, si nu doar sa umple un spatiu gol, deci nu trebuie sa fie standard in niciun caz!", ne spune Constantinescu, consultant HART. Mariana Frincu, Project Manager NetBridge Investments, companie ce detine myjob.ro, vine chiar cu un pont. De folos este detalierea numai acelor abilitati specifice postului pentru care candideaza, fara a obosi angajatorul cu detalii nerelevante pentru post.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.