Secretarul demisionar al Apararii, Donald Rumsfeld, a efectuat, la finalul saptamanii trecute, o vizita-surpriza de adio trupelor americane din Irak, prilej cu care a pledat in favoarea mentinerii strategiei SUA in regiune.
"Inamicul tre
Secretarul demisionar al Apararii, Donald Rumsfeld, a efectuat, la finalul saptamanii trecute, o vizita-surpriza de adio trupelor americane din Irak, prilej cu care a pledat in favoarea mentinerii strategiei SUA in regiune.
"Inamicul trebuie invins", a declarat Rumsfeld, citat de Reuters, cu ocazia vizitei la baza aeriana Al Asad, din provincia Al Anbar. "Generalul John Abizaid, seful Comandamentului Central american a spus: <<Noi putem cu siguranta sa scapam de acest inamic, dar el nu poate scapa de noi>>", a spus fostul secretar al Apararii. "Deoarece acest conflict este unul nou, nefamiliar si complex, este de inteles ca vor exista diferente in ceea ce priveste directia care ar trebui urmata de tara noastra", a adaugat el. "Dar nu trebuie sa confundam dezbaterea politica ce se desfasoara acasa cu valul de sprijin si apreciere pentru serviciile si reusitele voastre", a conchis Rumsfeld.
Vizita-surpriza a secretarului demisionar al Apararii intervine la o zi dupa ce discursul de adio rostit la Pentagon si cu noua zile inainte de a fi inlocuit din functie de Robert Gates, noteaza Reuters, amintind ca presedintele George W. Bush a cerut, sambata, democratilor si republicanilor sa ramana uniti in ceea ce priveste noua strategie din Irak, dupa ce Raportul Comisiei Baker-Hamilton a apreciat ca actuala strategie nu functioneaza. Desi a admis ca evaluarea expertilor americani prezinta o fotografie reala a situatiei din Irak, liderul de la Casa Alba a apreciat ca documentul nu cere o retragere imediata din regiune, lucru care, in opinia sa, ar genera un vid de putere, favorabil multiplicarii violentelor. Raportul Baker-Hamilton a fost respins de Administratia de la Bagdad, presedintele irakian, Jalal Talabani, considerand ca textul recomanda o schimbare a strategiei americane in Irak, care "aduce atingere suveranitatii tarii". Accesand versiunea electronica a ziarului puteti descarca Raportul integral al Comisiei. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.