Sute de detinuti au declansat la sfarsitul saptamanii trecute cea mai mare revolta de acest gen din Romania. Actiunea a inceput pe 7 decembrie, la Codlea, in semn de protest fata de neadoptarea proiectului de gratiere colectiva, initiat de deputat
Sute de detinuti au declansat la sfarsitul saptamanii trecute cea mai mare revolta de acest gen din Romania. Actiunea a inceput pe 7 decembrie, la Codlea, in semn de protest fata de neadoptarea proiectului de gratiere colectiva, initiat de deputatul Nati Meir. Prin aceasta masura legislativa s-ar fi ajuns la eliberarea a 10.000 de detinuti din toata tara cu pedepse de pana la cinci ani.
Ieri, revolta a luat amploare, condamnatii acuzand si conditiile din inchisori, supraaglomerarea si relele tratamente. In multe penitenciare, greva foamei a fost declarata in special dupa distribuirea hranei.
Protestele detinutilor s-au extins in 26 de penitenciare din Romania, peste 6.500 de detinuti luand parte la revolta, a anuntat ieri Sorin Dumitrascu, adjunctul sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). "Detinutii se manifesta zgomotos in majoritatea penitenciarelor, iar in altele detinutii refuza hrana, ca forma de protest. In niciunul din cele 26 de penitenciare din tara nu s-au inregistrat interventii in forta. In astfel de proteste nu se intervine decat gradual. Este foarte important ca nu se intervine in forta. Toate aceste situatii conflictuale sunt negociate, iar in majoritatea se gasesc solutii amiabile. Acum, in situatia actuala, este nevoie doar de putin timp", a afirmat adjunctul sefului ANP.
"Cei mai vehementi protestatari au fost cei din spatiile de detentie de la Codlea si de la Jilava, dupa ce detinutii s-au adresat direct presei, prin intermediul telefoanelor mobile, in legatura cu respingerea proiectului de gratiere colectiva a detinutilor mai putin periculosi, initiat de deputatul independent Nati Meir, a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu. Acesta a precizat ca singurul in masura sa promoveze un astfel de act normativ este Guvernul Romaniei si ca initiativa deputatului Nati Meir este "o cale total nepotrivita pentru promovarea proiectului sau, pentru ca, astfel, da sperante false acestor oameni". Deputatul independent Neti Meir a depus, cu cateva luni in urma, proiectul legislativ prin care circa 10.000 de detinuti urmau sa fie gratiati la 1 ianuarie 2007. Dar, desi proiectul a obtinut mai multe avize favorabile, nu a reusit sa treaca prin Parlament.
Fara violenta
Totodata, directorul adjunct al ANP a precizat ca oamenii legii nu vor folosi forta impotriva detinutilor protestatari decat "daca personalul este atacat sau daca detinutii incearca sa sparga usa de la camera". Dumitrascu a aratat ca desi protestele de la Codlea incetasera, in urma mediatizarii cazului, acesta a reizbucnit sambata in mai multe centre de detentie din tara ca Jilava, Bacau, Bistrita, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Ploiesti, Slobozia, Tg. Mures, Galati, Mehedinti, Timisoara. Totusi, detinutii care au reusit sa intre in legatura cu presa au declarat ca motivul real al protestelor este cel legat de conditiile precare de viata din inchisori. Administratia Nationala a Penitenciarelor a luat masuri pentru stoparea protestelor din inchisori. Ieri seara, situatii tensionate se inregistrau la penitenciarele din Baia Mare, Rahova - Bucuresti, Poarta Alba - Constanta, Margineni - Dambovita, Timisoara, Bistrita, Bacau, Codlea - Brasov, Jilava - Bucuresti, Craiova, Colibasi, Slobozia, Galati, Drobeta Turnu Severin, Ploiesti.
Nati Meir nu reprezinta Parlamentul
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (foto), a declarat, sambata seara, ca deputatul Nati Meir nu reprezinta Parlamentul in actiunile sale din penitenciare, ci raspunde personal pentru acestea si pentru eventualele incalcari ale legii. "Nati Meir nu reprezinta Parlamentul Romaniei in penitenciare si nu are niciun fel de insarcinari din partea forului legislativ in inchisori. Se reprezinta pe sine insusi, iar conduita si orice eventuale incalcari ale legii sunt responsabilitatea si decizia sa", a spus Olteanu, citat de Mediafax. El a adaugat ca, in acest moment, nu exista nicio insarcinare pentru Nati Meir sau vreo comisie din Camera Deputatilor care sa fie legata de sistemul penitenciar. In mai multe penitenciare din tara au izbucnit revolte fata de conditiile in care traiesc detinutii, unele dintre acestea fiind vizitate in ultima perioada de deputatul independent Nati Meir, autorul unui proiect de gratiere, care ar duce la eliberarea a 10.000 de detinuti din toata tara cu pedepse de pana la cinci ani. (R.P.)
Monica Macovei cauta solutii
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca actiunea individuala a deputatului Nati Meir de a-si promova initiativa legislativa privind gratierea colectiva in mediul penitenciar, in conditiile in care nu exista o decizie a Parlamentului, "nu este cea potrivita". Monica Macovei, le-a transmis ieri directorilor de penitenciare din tara, in cadrul videoconferintei organizate de conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, sa le explice detinutilor care este procedura legala de adoptare a unei initiative legislative, reamintind ca astfel de initiative se promoveaza si se sustin in Parlament, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei remis ieri agentiei NewsIn. Monica Macovei le-a mai spus, de asemenea, directorilor de penitenciare sa discute in permanenta cu detinutii si sa nu le interzica accesul la activitatile zilnice programate (vizite, plimbari, activitati educative, munca in ateliere) si la informatiile furnizate de presa. Macovei este preocupata si de gasirea unor solutii de imbunatatire a acestora, fiind prevazute fonduri pentru modernizarea unor unitati de detentie si pentru construirea altora la nivelul intregii tari. (O.R.)
Meir nu se simte responsabil
Mircea PAUN - Ziua foto Va simtiti responsabil pentru revolta detinutilor?
Nu, nu ma simt responsabil pentru nimic. Pentru fiecare vizita la penitenciare pe care am facut-o am primit un aviz de la Comisia pentru drepturilor omului. Eu n-am plecat de capul meu, niciodata n-am calcat in penitenciar fara sa primesc un aviz de la domnul Paun, (n.r.- presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor), sau aviz de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).
Aveti o hartie oficiala care sa arate ca ati fost mandatat de seful comisiei, Nicoale Paun, pentru vizitele la penitenciare?
Da. Bineinteles.
Totusi, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca dumneavoastra nu reprezentanti Parlamentul in aceste actiuni, ca nu aveti nicio insarcinare din partea Legislativului.
Pentru fiecare vizita, si la penitenciarul de la Codlea, am primit aviz de la comisii si de la ANP. Domnul Paun m-a rugat sa merg la penitenciarul asta sau la penticenciarul asta. Si-asa am facut.
Adjunctul ANP, Sorin Dumitrascu, a catalogat drept total nepotrivita calea pe care ati ales-o pentru promovarea initiativei legislative. Cum comentati?
Pe proiectul de lege pe care l-am initiat am primit un aviz favorabil de la ANP, si scrie acolo ca ANP saluta initiativa mea, ca sunt primul parlamentar roman care face ceva pentru detinutii din Romania. Ca acum ei vor sa gaseasca vinovat pe cineva, asta e altceva si ma acuza pe mine. Dar problema este cea cu detentia, nu cu proiectul de lege.
Aveti o solutie pentru a pune capat revoltei?
Da, eu am spus ca detinutii trebuie sa inceteze revolta asta si sa astepte decizia Senatului privind proiectul de lege. Ei fac o greseala imensa, fac apel sa inceteze greva. (Raluca PAPADOPOL)
Tariceanu cere remedierea situatiei
Premierul Calin Popescu Tariceanu ii asteapta astazi la Palatul Victoria pe ministrul Justitiei, Monica Macovei, si procurorul Alexandru Serban, directorul general al ANP, pentru un raport asupra situatiei protestelor din inchisori. Intalnirea va avea loc la ora 14.00 si se va pune in discutie stabilirea de masuri pentru remedierea situatiei, transmite Mediafax. Tariceanu le-a solicitat ministrului Justitiei si directorului general al Administratiei Penitenciarelor sa-i prezinte un raport complet asupra situatiei create si propuneri pentru remedierea situatiei.n (O.R.)
Comisia pentru drepturile omului neaga
Vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, deputatul Ion Sasu, ne-a declarat ieri ca deputatul Nati Meir nu a solicitat si nici nu a primit vreun mandat din partea Comisiei pentru a reprezenta Parlamentul in demersurile sale. "Nati Meir va trebui sa clarifice lucrurile pentru ca nu a solicitat si nici nu a primit vreun mandat al Comisiei pentru drepturile omului pentru a reprezenta Parlamentul in demersurile sale in penitenciare. Pe de alta parte, este dreptul sau sa faca vizite in penitenciar, dar aceasta este o cu totul alta problema", a adaugat Ion Sasu. Precizam ca presedintele Comisiei, Nicolae Paun, nu a putut fi contactat ieri pentru o pozitie referitoare la scandalul in care este implicat Nati Meir. (R.P.)
Procedura parlamentara
Din punct de vedere procedural, in cazul sesizarii unor abuzuri in penitenciare, la nivelul Parlamentului trebuie sa se formeze o comisie speciala de ancheta, a explicat deputatul PD Daniel Buda. Comisia trebuie ulterior validata prin votul plenului Parlamentului, membrii forului fiind astfel mandatati sa faca verificari si vizite in penitenciare. "Nu exista o alta procedura pentru a fi mandatat pentru o astfel de actiune", a explicat Daniel Buda. Avand in vedere ca nu s-a format o astfel de comisie la nivelul Legislativului, deputatul independent Nati Meir nu putea fi mandatat pentru a reprezenta Parlamentul in demersurile sale in penitenciarele din Romania. In mod normal, numai presedintii Camerelor pot reprezenta Parlamentul, a adaugat deputatul democrat. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.