de deputatul independent Nati Meir privind gratierea detinutilor care ispasesc pedepse de pana la 5 ani de inchisoare.
La proteste au participat aproximativ 6.500 de detinuti. Daca proiectul va deveni lege, ar duce la eliberarea a 4.000 de
de deputatul independent Nati Meir privind gratierea detinutilor care ispasesc pedepse de pana la 5 ani de inchisoare.
La proteste au participat aproximativ 6.500 de detinuti. Daca proiectul va deveni lege, ar duce la eliberarea a 4.000 de detinuti din toata tara, la gratierea pedepselor cu amenda aplicate de instante si la inlaturarea masurii internarii intr-un centru de reeducare in cazul minorilor care au comis fapte penale. Primele actiuni de protest au inceput miercuri si joi, la Penitenciarul Codlea, unde detinutii au refuzat sa ia masa de pranz, nemultumiti de, s-a spus atunci, intarzierea intrarii in vigoare a proiectului de gratiere colectiva. Ulterior, protestele s-au extins, dupa ce televiziunile au inceput sa difuzeze imagini de la penitenciare.
Craiova
La Penitenciarul de Maxima Siguranta, detinutii au inceput protestul prin refuzul hranei si au continuat prin incendierea lenjeriei din inventarul penitenciarului. Peste 400 de detinuti s-au solidarizat, sambata dupa-amiaza, cu alti colegi din alte penitenciare. Initial au refuzat hrana, apoi au inceput sa bata in gratiile ferestrelor cu diferite obiecte si au incendiat cateva cearceafuri si ziare. Protestul lor a scazut in intensitate duminica. (Marius Pirlea)
Bucuresti
si detinutii din Penitenciarele Jilava si Rahova au protestat in acest sfarsit de saptamana. Protestatarii s-au manifestat zgomotos, dar nu violent, protestul fiind un "gest de solidaritate" cu ceilalti detinuti care intrasera in greva foamei, in alte penitenciare. Niciunul dintre detinuti nu a intrat in greva foamei. Potrivit datelor oficiale, Penitenciarul Jilava este unul dintre cele mai populate din tara, gradul de ocupare fiind aici de 121 la suta.
Iasi
Aproximativ 200 de detinuti, din cei 1.600 de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, au intrat, de ieri-dimineata, in greva foamei. Alti aproape 30 au refuzat mancarea chiar de sambata seara. Detinutii au arborat bannere pe care era scris "Greva foamei" si au strigat "Vrem libertate". (Mirabela Amarandei)
Timisoara
Peste 150 de detinuti din doua sectii ale Penitenciarului de Maxima Siguranta Timisoara s-au alaturat sambata protestului, dupa ce au vazut la televizor ce se intampla in celelalte puscarii din tara. Ei au batut in grilaje cu tacamurile si au strigat "libertate", dar nu s-au manifestat violent. Cu toate acestea, conducerea Penitenciarului din Timisoara a luat sambata, imediat dupa izbucnirea protestului, masuri de alarmare generala, pentru a preveni eventuale incidente. (A. Szoke)
Bacau
Condamnatii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Bacau s-au solidarizat cu cei din tara pentru a obtine gratierea celor cu pedepse mai mici de cinci ani. Cativa detinuti au inceput, sambata seara, sa bata in gratii cu diverse obiecte. Ieri, aproximativ 300 de detinuti au refuzat micul dejun si pranzul si au inceput sa strige "Li-ber-ta-te! Li-ber-ta-te!". Potrivit conducerii penitenciarului, situatia nu a fost in nici un moment de natura sa degenereze. (C. Pop)
Drobeta Turnu-Severin
Vineri seara, in jur de 10 detinuti dintr-o celula au refuzat cina, iar in seara urmatoare numarul protestatarilor a crescut la 40. Duminica, protestul a scazut mult in intensitate. (Iulian Gogonea)
Codlea
Detinutii de la Penitenciarul Codlea nu au mai continuat, in prima parte a zilei de ieri, protestele, deoarece a fost ziua in care pot fi vizitati. Dupa incheierea programului de vizite, protestul a fost reluat.

Meir, un personaj controversat
Nati Meir este un personaj controversat, implicat in mai multe scandaluri. A ajuns in urma cu cativa ani in Romania, devenind consilier personal al liderului PRM, C.V. Tudor. Este deputat ales pe listele PRM, devenit independent dupa ce a demisionat din partidul lui Vadim. A fost urmarit penal in Israel, dar a fost cercetat si in Romania de Politia Economica. S-a laudat ca a ajuns cel mai bogat roman, dupa ce a primit o mostenire de doua miliarde de dolari din Statele Unite.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.