Analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,4% luna trecuta, previziune care sustine asteptarile potrivit carora nu vor fi mo-dificari ale ratei dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat, arata un sondaj al Reuters. Previzi
Analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,4% luna trecuta, previziune care sustine asteptarile potrivit carora nu vor fi mo-dificari ale ratei dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat, arata un sondaj al Reuters. Previziunile pe termen mediu facute de 13 analisti economici, chestionati de Reuters, situeaza indicele preturilor de consum aproape de tinta de sfarsit de an a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intre 4 si 6 %, in scadere fata de nivelul de 4,8%, din octombrie, arata Reuters. In contrast, cifrele asteptate pe 12 decembrie par sa arate o inflatie lunara de 0,8%, in noiembrie, de la 0,2%, in octombrie, spune Reuters.
Recenta scadere a inflatiei se reflecta in preturile mai scazute ale produselor alimentare. Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare la Raiffeisen Bank este de parere ca motoarele principale ale inflatiei, in noiembrie, ar trebui sa fie cresterea pretului gazelor naturale, energiei si transportului pe calea ferata si o urcare a preturilor care se fixeaza liber, dar, datorita efectelor de baza, inflatia anuala se va tempera. Guvernul a urcat pretul gazelor naturale cu 8,5%, luna trecuta, ca sa il aduca in apropierea preturilor internationale.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) vede nivelul inflatiei la 4,7%, la sfarsitul anului in curs, ultimul in care Romania se afla in afara granitelor Uniunii Europene. Analistii economici intervievati de Reuters, insa, vad inflatia anuala urcand la 4,8%, in decembrie, deoarece cresterea pretului gazelor naturale de luna trecuta se reflecta si asupra altor domenii. BNR a programat o intalnire pentru discutarea politicii monetare la 28 decembrie. Nici unul dintre cei 14 analisti economici care au raspuns sondajului Reuters nu vad ca autoritatile sa majoreze ratele dobanzii de politica monetara, iar unul dintre ei, chiar, prevede o scadere a lor. Din februarie, BNR a urcat costurile imprumuturilor cu 125 de puncte de baza, la nivelul de 8,75%, ca sa tina preturile in frau, spune Reuters.
Banca centrala a promis ca va mentine control strans asupra lichiditatilor, iar unii analisti sustin ca e nevoie de majorarea ratelor dobanzii, din 2007, pentru comba-terea unei relaxari fiscale peste asteptari si a ingustarii pietei muncii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.