Baieti destepti exista si in conducerea spitalelor. Si tot despre bani multi e vorba. Si tot cu fentarea reformelor facute in numele eficientei se ocupa.

Da, spitalele din Romania au fost echivalentul unor gauri negre in care dispare
Baieti destepti exista si in conducerea spitalelor. Si tot despre bani multi e vorba. Si tot cu fentarea reformelor facute in numele eficientei se ocupa.

Da, spitalele din Romania au fost echivalentul unor gauri negre in care dispareau sume enorme. Da, multe afaceri paguboase au prosperat printre paturi, unde suferinta nu putea sa ridice pretentii la conditii civilizate. Acestea au fost premisele de la care s-a plecat in reforma conducerii spitalelor. Felul in care a decurs concursul pentru managerii de spitale a dinamitat insa bunele intentii in dauna unei schimbari de forma. Dinamitare legala de altfel, caci smecheria nu presupune absenta desteptaciunii. Iar baieti destepti se gasesc si printre halatele albe. Cum cele trei probe prin care au trecut viitorii manageri, doua subiective si una obiectiva, erau egale ca pondere in calcularea punctajului final, rezultatele arata cum aceasta portita a fost folosita cu virf si indesat de cei interesati sa-si mentina hegemonia sanitara. Chiar daca dam la o parte schimbarea culorii politice a managerilor, aceste rezultate tot surprinzatoare ramin.

Cel mai aberant exemplu il constituie directorii care au fost demisi in numele reformei, pentru management prost, si acum si-au spalat numele devenind manageri de scoala noua. Ministrul Sanatatii a zis ca au invatat si ca nu avea cum sa le interzica sa participe. Dar in sistemul sanitar ce a rapus cei mai multi ministri e adevarata zicala ca pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. Urmeaza apoi inlocuitorii perfecti pentru fostii directori. Directorii economici de atunci au iesit manageri in prezent. Numai ca cine cunoaste mersul lucrurilor prin spitalele romanesti stie ca acestia erau uneori chiar mai puternici si mai influenti decit directorii. In pixul lor au stat banii pe care spitalul ii cheltuia si nu se vor apuca taman acum sa se dea singuri in git. Pe unde au candidat, acestia au cistigat. Exceptia parea sa fie fostul director economic de la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti, care dupa citeva zeci de ani de gestionare a vistieriei nu a reusit initial sa-si depaseasca adversarul. Dupa contestatii, a devenit o altfel de exceptie. Una care a cistigat la doua sutimi postul de manager. Daca mai adaugam cazurile in care cadre universitare au fost inlocuite de alte cadre universitare, ce au acceptat insa o incetare temporara a activitatii academice, vom observa ca si puterea universitatilor de medicina a ramas pe pozitii.

Saptamina aceasta, Ministerul Sanatatii face o reevaluare a celor ce au cistigat functiile de manageri. Este ultima sansa pentru a inlatura experimente de genul tanchistilor ajunsi manageri la balamuc sau al feudalilor care s-au rebotezat in religia reformei. Daca asemenea lucruri nu se intimpla, inseamna ca sistemului sanitar i s-a compus, in loc de un mars triumfal, un recviem interpretat de vesnicii feudali din trupa celor ce conduc orchestra halatelor albe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.