Abia marit cu 10-15 procente, pretul painii ar putea sa creasca si dupa 1 ianuarie 2007, desi reprezentantii patronatului din domeniu - Rompan - sustin ca preturile produselor de panificatie ar putea sa scada dupa aderare, in urma eliminarii taxelor
Abia marit cu 10-15 procente, pretul painii ar putea sa creasca si dupa 1 ianuarie 2007, desi reprezentantii patronatului din domeniu - Rompan - sustin ca preturile produselor de panificatie ar putea sa scada dupa aderare, in urma eliminarii taxelor vamale la importurile din statele membre.
"In sectorul panificatiei, fiecare competitor din piata va fi nevoit sa reduca pretul produselor pentru a rezista competitiei", declara recent presedintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a precizat ca se asteapta la un aflux de produse din import, in special de paste fainoase, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Declaratiile lui Popescu sunt combatute insa de marii jucatori de pe piata romaneasca a painii si produselor de panificatie, care sustin ca desi vor fi eliminate taxele vamale, preturile acestor produse nu vor scadea avand in vedere ca pe plan international pretul graului este in crestere, iar la nivel national se anunta evolutii ale preturilor la combustibil, gaze si energie electrica.
"Nu este posibila o reducere de pret la produsele de panificatie dupa 1 ianuarie 2007, deoarece pretul acestor produse a fost mai mic decat in Comunitatea Europeana, iar pretul materiei prime - graul, este in crestere pe plan mondial", a declarat Constantin Boromiz, director general al companiei Boromir.
Pe plan international, pretul graului va creste cu 10-11% in perioada imediat urmatoare, iar evolutia materiei prime pentru industria painii va afecta si alte state europene, nu doar Romania. Potrivit directorului general al Vel Pitar, George Frincu, o scadere a pretului painii dupa aderare este foarte putin probabila. "Pretul graului merge tot in sus pe tot lantul si nu se pot prevedea ieftiniri. Intr-adevar, ar putea sa fie cazul unor produse ca pastele fainoase si biscuitii, care au termene de valabiltate mai mari, dar nu vad cum ar putea fi importata painea proaspata", a declarat directorul general al Vel Pitar. In prezent, in sectorul panificatiei, cele mai mari taxe sunt percepute pentru importul de paste fainoase, respectiv 40%, pentru celelalte produse existand o taxa medie de 15%. "Taxa vamala la importul de paste fainoase este de 40%, dar dupa eliminarea acesteia, agentii economici vor fi tentati in mare masura sa importe aceste produse din tari precum Italia, Grecia, Cipru sau Franta", a mai spus Aurel Popescu.
Reprezentantii marilor companii de panificatie de pe piata resping insa si aceasta teorie si sustin ca pretul pastelor fainoase de productie autohtona a fost tot timpul mai mic decat al celor importate. "In cazul in care particularizam si facem referire la pastele fainoase, cresterea pretului la grau acopera diferenta de taxe vamale si, oricum, pretul la unele dintre pastele fainoase romanesti - de exemplu pastele Giani - a fost si este mai mic decat pretul pastelor fainoase importate, chiar scazand taxele vamale de 40%. Pentru intreaga grupa de produse de panificatie, morarit, patiserie, cofetarie va exista o crestere de minimum 10%", a declarat Constantin Boromiz.
Preturile pe piata painii au inregistrat cea mai recenta crestere de la jumatatea lunii octombrie, cu majorari cuprinse intre 300 si 1.000 de lei vechi. Reprezentantii producatorilor sustin ca motivele acestor majorari le-au constituit costurile ridicate la materia prima, preturile mari la energie electrica, gaze si combustibil, dar si investitiile pe care producatorii au fost nevoiti sa le faca anul acesta pentru a se alinia la normele europene in sectorul sigurantei alimentare. Potrivit lui Aurel Popescu, producatorii din sectorul panificatiei au investit anul acesta imprumuturi bancare care se ridica la 300 milioane de euro pentru investitii in vederea respectarii normelor de siguranta alimentara.
Piata romaneasca a painii s-a ridicat anul trecut la aproape 100 milioane de euro si este impartita intre principalii jucatori - Vel Pitar, Dobrogea Grup Constanta, Boromir Buzau, Loulis, Pan Group Craiova, Pambac, Ravoca Com Agro Pan Vaslui - si alte cateva zeci de companii de mai mici dimensiuni. Vel Pitar este liderul pietei de morarit si panificatie din Romania, cu centre de productie in 10 judete si un partener de grup, Libertatea Bucuresti. Actionarul majoritar la Vel Pitar este fondul american de investitii Broadhurst Investments Limited, administrat in Romania de New Century Holdings (NCH). Vel Pitar a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de 185 milioane lei (52,8 milioane euro), in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut, si un avans al profitului cu 11,5%, la 2,9 milioane lei (827.000 euro).
Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal - Amylon si Extrasib la Sibiu - si 27 de magazine proprii de mici dimensiuni in orasele unde detine fabricile de paine. Compania a echizitionat
la inceputul acestui an o fabrica de paine din Slobozia, pentru 1,2 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.