Dupa ce a atins in prima zi din decembrie pe piata londoneza nivelul de 648,75 dolari, miscare care a urmat deprecierii bruste a monedei americane, saptamana trecuta evolutia pretului unciei de aur a intrat pe o panta descendenta, vinerea trecuta cob
Dupa ce a atins in prima zi din decembrie pe piata londoneza nivelul de 648,75 dolari, miscare care a urmat deprecierii bruste a monedei americane, saptamana trecuta evolutia pretului unciei de aur a intrat pe o panta descendenta, vinerea trecuta coborand la 630,90 dolari, la fixingul de dimineata si 637,40 dolari, la cel de seara.
Aceste miscari au fost consecinta directa a evolutiei paritatii euro/dolar dar si a altor factori fundamentali, precum cresterea cererii de metal galben in aceasta perioada a Sarbatorilor de Craciun. Anul acesta fiecare scadere de un punct procentual a dolarului a adus o crestere a aurului de 3%.
Pe de alta parte, analistii au inceput sa priveasca tot mai des catre zona Orientului, nu doar China dar si tarile arabe. Investitorii islamici au inceput sa fie tot mai interesati sa isi transforme petro-dolarii in aur sau in alte metale, pentru a-si diversifica portofoliile, intr-o perioada in care moneda americana este tot mai erodata de avantul luat de reprezentanta celui mai mare exportator de bunuri si servicii, Europa.
Pentru perioada urmatoare analistii vad o miscare deosebit de volatila a aurului, in culoarul 620 - 690 dolari. Trebuie observat ca de la maximul ultimilor 26 de ani, atins la jumatatea lui mai, de 730 dolari, uncia a scazut cu circa 10%, iar potentialul sau de crestere este tot mai mare, cel putin pe fondul unor miscari tehnice ale traderilor, avand in vedere ca de la inceputul anului ea a crescut cu 22%.
Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul futures pentru scadenta februarie a fost stabilit la 631 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.