Grupul de initiativa pentru constituirea PLD si-a facut simbata lansarea oficiala la Timisoara, ocazie cu care Theodor Stolojan a prezentat directiile pe care le va urma viitoarea formatiune politica.

Stolojan a aratat ca, in viitor, platformistii vor avea o colaborare strinsa cu PD. Aceasta colaborare se va materializa in discutarea proiectelor de lege din Parlament, pentru a avea o strategie comuna la vot. Prima consultare va avea ca subiect proiectul de buget pe 2007, platformistii sustinind ca bugetul trebuie sa treaca „nu de dragul lui Tariceanu", ci pentru integrarea in UE. Stolojan s-a pronuntat si pentru „nevoia de alegeri anticipate", sustinind ca dupa inregistrare PLD va avea puterea sa participe si de unul singur la alegerile care vor urma, dar ca vrea sa mentina Alianta.

Atac direct la Tariceanu

Theodor Stolojan l-a atacat direct pe Tariceanu, fara a veni insa cu elemente noi. „Calin Popescu Tariceanu nu a avut performante politice in rindul liberalilor, iar ca premier nu si-a indeplinit o serie de obiective, care erau prevazute in programul electoral cu care a ajuns la guvernare, gafind de multe ori", a declarat Stolojan. El a repus pe tapet punerea fata in fata a ministrului Justitiei cu „un om anchetat penal, Dinu Patriciu", propunerea de retragere a trupelor romane din Irak, precum si aprobarea ordonantei de urgenta care permite ca „institutiile economice din MEC sa fie transferate la AVAS". Stolojan a criticat si organizarea unui congres extraordinar al PNL, sustinind ca „ei fac un congres extraordinar doar ca sa se afle in treaba si sa puna o stampila pe fruntea lui Tariceanu. E o risipa de bani, un congres fara rost".

Tariceanu: „PLD nu va avea viata lunga"

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat intr-o emisiune televizata ca viitorul PLD „nu va avea viata lunga", sustinind ca aceasta formatiune nu va rezista din cauza ca nu va avea suport politic si nici suport organizatoric. Si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a dat o replica la ultimele declaratii ale grupului de initiativa al PLD. El considera ca platformistii „s-au antrenat spre construirea unui partid pur anti-PNL si distilat anti-Tariceanu". Ruptura din cadrul PNL este, potrivit lui Olteanu, cea de-a 27-a tentativa de acest gen din 1990 incoace. Olteanu crede ca dintre cei 29 de parlamentari anuntati ca simpatizanti ai PLD „cel putin jumatate vor renunta la ideea de a pleca din PNL".

Tariceanu si-a anuntat candidatura Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat simbata ca la Congresul PNL va candida pentru un nou mandat de presedinte al partidului. „Nici nu m-am gindit sa nu candidez", a spus Tariceanu, mentionind ca in cadrul congresului vor avea loc doua dezbateri - una de ordin identitar, despre ce reprezinta liberalismul modern, si cealalta despre perspectivele PNL ca partid de guvernare in perioada postaderare.