"Eliminarea simbolurilor religioase din institutiile publice este o degenerare a laicismului. Biserica sprijina o laicitate sanatoasa in raportul dintre Stat si Biserica, dar in timpurile noastre exista un laicism care vrea sa-l excluda pe Dumnezeu d
"Eliminarea simbolurilor religioase din institutiile publice este o degenerare a laicismului. Biserica sprijina o laicitate sanatoasa in raportul dintre Stat si Biserica, dar in timpurile noastre exista un laicism care vrea sa-l excluda pe Dumnezeu din orice domeniu al vietii si sa nege religiei orice forma de relevanta politica si culturala", a spus Suvreanul Pontif, transmite Radio Vatican. Subliniind ca, in prezent, exista multe moduri de a intelege si de a trai laicitatea, Papa a vorbit despre evolutia istorica a termenului "laicitate". "In Evul mediu laicitatea a luat intelesul de opozitie intre puterile civile si ierarhiile ecleziastice, iar in timpurile moderne a ajuns sa insemne excluderea religiei si a simbolurilor ei din viata publica prin izolarea lor in sfera privata si la constiinta individuala", a apreciat Papa. Suveranul Pontif a tinut sa sublinieze faptul ca "nu este vorba de o ingerinta necuvenita a Bisericii in activitatea legislativa, proprie si exclusiva a Statului, ci de afirmarea si apararea marilor valori care dau sens vietii persoanelor si le salvgardeaza demnitatea". Aceste valori, inainte de a fi crestine, sunt umane, astfel incat nu poate lasa indiferenta si muta Biserica, a carei datorie este de a proclama cu fermitate adevarul despre om si destinul sau", a conchis Sfantul Parinte. Reamintim ca, la finele lunii trecute, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a adresat o recomandare Ministerului Educatiei prin care cere eliminarea simbolurilor religioase din scolile din Romania, sub pretextul ca acestea reprezinta o discriminare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.