Prejudecatile populatiei majoritare fata de reprezentantii etniei rrome si maghiare si perceptia conflictuala a relatiilor cu aceste comunitati s-au intensificat in ultimii patru ani, se arata intr-un studiu al Departamentului pentru Relatii Interetn
Prejudecatile populatiei majoritare fata de reprezentantii etniei rrome si maghiare si perceptia conflictuala a relatiilor cu aceste comunitati s-au intensificat in ultimii patru ani, se arata intr-un studiu al Departamentului pentru Relatii Interetnice, bazat pe sondajul de opinie "Minoritatile nationale din Romania. Reprezentari, intoleranta, discriminare", realizat de Colegiul Profesional de Sociologie "Max Weber". Mai mult de un sfert din cei care se considera ca apartinand comunitatii majoritare califica relatiile romano-maghiare ca fiind mai degraba conflictuale. Potrivit studiului, cauzele revigorarii etnocentrismului sunt multiple: promovarea in public a identitatii cultural-lingvistice prin utilizarea limbii maghiare, procesul de renegociere a ideii de autonomie care, in viziunea unui segment important al opiniei publice romanesti, ar reprezenta un atentat la ordinea statului national. Daca in 2002 aproximativ 30% din romani se declarau deranjati de utilizarea publica a limbii maghiare, acum, procentajul lor a crescut la aproximativ 43%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.