Motivatia autoritatilor de la sud de Dunare este ca Biroul Interpol din Spania a emis pe numele acestuia un mandat de arestare. Gabriel Ionut Stan ar fi acuzat de spanioli ca, in 2003, ar fi participat la un jaf armat, in timpul caruia s-au folosit s
Motivatia autoritatilor de la sud de Dunare este ca Biroul Interpol din Spania a emis pe numele acestuia un mandat de arestare. Gabriel Ionut Stan ar fi acuzat de spanioli ca, in 2003, ar fi participat la un jaf armat, in timpul caruia s-au folosit si arme de foc. Potrivit presedintelui CNCAN, Vilmos Zsombori, "la angajare, cazierul barbatului era curat. A primit chiar si pasaport de serviciu".
In momentul de fata, Gabriel Ionut Stan, consilier in cadrul Departamentului Radioprotectie si Deseuri Radioactive din CNCAN, este cercetat in stare de libertate, dar are interdictie de a parasi teritoriul Bulgariei. Miercuri, pe 13 decembrie, judecatorii unei Curti de Apel din Veliko Tarnovo, vor decide soarta romanului, avand in vedere ca bulgarii au primit o cere de extradare din Spania.
Interdictie de a parari Bulgaria
"Evenimentul a avut loc intre 25 si 26 noiembrie. Gabriel Stan a fost retinut la Ruse, la intrarea in Bulgaria. El este judecat in stare de libertate, beneficiaza de avocat si translator, dar nu poate pararsi tara", a declarat pentru ZIUA Silviu Catana, consulul roman la Sofia, care a tinut sa precizeze ca, in baza unui acord semnat in 1963 de catre Bulgaria si Romania (membre ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica), Stan beneficiaza de o anumita imunitate.
"Stan a fost retinut, initial pentru 24 de ore, la intrarea in Bulgaria. Autoritatile bulgare l-au anuntat ca Spania a formulat pe numele sau o cerere de extradare. Ulterior, din cele discutate cu avocatii bulgari care-l apara pe Ionut Stan, am inteles ca procurorii au prelungit cu inca 48 de ore retinerea, cerand si arestarea. Cererea de arestare, judecata la Tribunalul din Ruse, a fost respinsa de magistrati, dar procurorii au inaintat un apel ce urmeaza a fi judecat miercuri, 13 decembrie", a declarat Alexandru Neamtu, consilierul juridic al Consiliului National pentru Controlul Activitatilor Nucleare, citat de Mediafax.
"Subliniez ca Stan a fost angajat in urma cu trei luni la institutia noastra, in functia de consilier la Departamentul Radioprotectie si Deseuri Radioactive. La momentul la care a fost retinut la Ruse, acesta se deplasa in Bulgaria in interes de serviciu, folosind pasaportul de serviciu, urmand sa participe la un congres", a mai spus Neamtu, care a precizat ca va participa ca observator la termenul de pe 13 decembrie, daca presedintele CNCAN, Vilmos Zsombori, i-o va cere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.