Un angajat al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare are interdictie de a parasi Bulgaria. Biroul Interpol din Spania il acuza de acte banditesti.

Ionut Gabriel Stan, in virsta de 25 de ani, inspector al CNCAN, a fost retinut de politistii bulgari in 26 noiembrie, la cererea Biroului Interpol din Spania. Bulgarii l-au insfacat la scurt timp dupa ce acesta a intrat in Ruse si i-au dat romanului interdictie de a parasi localitatea, desi l-au lasat in libertate. Angajatul CNCAN era urmarit international din anul 2003, fiind suspectat ca, impreuna cu un alt roman, ar fi incercat sa jefuiasca mai multi gardieni din Barcelona, care colectau banii incasati de cinematografele din oras. In timpul jafului, spun politistii, gardienii au facut uz de arme si l-au impuscat mortal pe camaradul lui Stan. Acesta din urma insa a reusit sa fuga.

La instanta, peste doua zile

„In 13 decembrie a.c. se va judeca apelul, la Sofia, deci la o instanta superioara. Acolo se va hotari daca Stan va fi judecat in stare de arest ori in libertate", ne-a declarat Catalin Ionescu, seful Biroului Interpol din Romania. Stan va afla miercuri si daca spaniolii vor cere trimiterea lui in Spania ori daca va putea fi judecat in Romania.

Politistii romani spun ca nu l-au predat autoritatilor spaniole pe Stan pentru ca nu exista acel acord prin care erau nevoiti sa-si predea conationalii instantelor din alte state. Stan a parasit Romania cu scopul de a participa, intr-o delegatie CNCAN, la o intilnire de serviciu cu omologii bulgari. Avea pasaport de serviciu si imunitate diplomatica, obtinute in urma cu doar citeva luni, cind s-a angajat la CNCAN. La angajare a fost verificat doar pe baza cazierului judiciar, care este „curat", el nefiind condamnat inca de nici o instanta.