Primaria Capitalei a achizitionat, prin licitatie internationala, 500 de autobuze Mercedes-Benz Citaro, 400 urmand sa ajunga in tara pana la sfarsitul acestui an si restul pana la jumatatea lui 2007. Desi, la 3 iulie, cand s-au "lansat" in trafic pri
Primaria Capitalei a achizitionat, prin licitatie internationala, 500 de autobuze Mercedes-Benz Citaro, 400 urmand sa ajunga in tara pana la sfarsitul acestui an si restul pana la jumatatea lui 2007. Desi, la 3 iulie, cand s-au "lansat" in trafic primele 15 autobuze, primarul Videanu anunta ca acestea sunt dotate cu aer conditionat, bucurestenii au observat contrariul.
Ceva mai tarziu, sustinand ca este o confuzie, directorul general al RATB, Gheorghe Aron, a declarat ca autobuzele sunt omologate, respectand normele comunitatii europene.
Autobuzele au sistem de climatizare cu turboventilatie, dar acest lucru nu este sesizabil in conditii de supraaglomerare. "Vom avea in vedere, incepand cu aceasta saptamana, montarea unor aparate de aer conditionat in spatiul calatorilor, dar acest lucru va presupune inca 8.000 sau 10.000 de euro in plus pentru fiecare autobuz achizitionat, in total 4 milioane de euro.
De asemenea, trebuie stiut ca instalatia de climatizare in autobuze nu poate functiona la fel ca in alte spatii inchise, in conditiile in care usile se deschid permanent, in statii", a declarat directorul RATB. Gheorghe Aron a precizat ca este interesat personal sa adapteze aceste autobuze la conditiile din Romania, unde numarul celor care folosesc mijloacele de transport in comun este mai mare decat in celelalte tari. Amintim ca la licitatia organizata de Primaria Capitalei au cumparat caietul de sarcini 37 de firme, dar numai patru au depus ofertele, dintre care doar doua au fost acceptate: Iris Bus din Franta si Evobus Citaro Gmbh din Germania, firma castigatoare. "Am ales oferta superioara din punct de vedere tehnic si ca pret. Un autobuz Mercedes costa 188.000 de euro", declara atunci directorul RATB.
Despre greseala de a nu se fi gandit sa-i ceara constructorului, inainte de achizitia Citaro, sa modifice sistemul de ventilatie si din ce bani vor fi platite imbunatatirile aduse autobuzelor deja cumparate, nici Videanu, nici Aron n-au spus nimic...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.