Saptamana terecuta a fost dezbatuta Strategia de descentralizare in domeniul muncii si protectiei sociale, propusa de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Astfel, strategia in domeniul asigurarilor pentru somaj, care are ca obiectiv
Saptamana terecuta a fost dezbatuta Strategia de descentralizare in domeniul muncii si protectiei sociale, propusa de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Astfel, strategia in domeniul asigurarilor pentru somaj, care are ca obiectiv apropierea de beneficiari a serviciilor de ocupare cu implicarea mai puternica a autoritatilor locale, propune ca inregistrarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, care nu indeplinesc conditiile pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, sa fie inregistrate si preluate de primarii.
Cu alte cuvinte, singura modificare se rezuma la incredintarea acestei sarcini autoritatilor locale, Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca urmand sa ramana in continuare in subordinea agentiei centrale.
Acelasi lucru ar urma sa se intample si in domeniul asigurarilor sociale, singura modificare propusa prin proiectul strategiei de descentralizare fiind inregistrarea declaratiilor de asigurare sociala la sediile Consiliilor Locale, orasenesti si comunale, in loc de Casele Judetene de Pensii, care raman tot in subordinea Casei Nationale de Pensii. "Daca Casele de pensii trec in subordinea Consiliilor Judetene, in momentul acela, directorul de acolo este responsabil fata de comunitate. Altfel, el sta cu ochii la Bucuresti si da socoteala Bucurestiului. Nu-l intereseaza daca un cetatean, un primar sau un presedinte de Consiliu ii reclama ceva, pentru ca stie ca nu-l poate schimba.
Sistemul ramane la fel, raman aceleasi competente si ramane acelasi personal, intr-o prima faza, urmand ca fiecare autoritate locala sau judeteana ca reprezentant al comunitatii sa ia decizii in consecinta pentru eficientizarea sistemului", a explicat Liviu Dragnea, liderul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene.
Directorul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul MMSSF, Dumitru Calinoiu, a declarat ca, in aceste doua domenii, strategiile de descentralizare ar urma sa fie aplicate, pentru inceput, doar in cateva judete, sub forma unui program-pilot.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.