Gigantul anglo-suedez GlaxoSmithKline, cel mai mare producator de medicamente din Europa, a ajuns la un acord pentru preluarea companiei private de biotehnologie Domantis, pentru suma de 230 de milioane de lire sterline. Tranzactia dintre GSK si Doma
Gigantul anglo-suedez GlaxoSmithKline, cel mai mare producator de medicamente din Europa, a ajuns la un acord pentru preluarea companiei private de biotehnologie Domantis, pentru suma de 230 de milioane de lire sterline. Tranzactia dintre GSK si Domantis se desfasoara in contextul unei serii de achizitii realizate de marile grupuri farmaceutice, interesate de biotehnologie si crearea de medicamente noi. In 2005, grupul elvetian Novartis a platit peste 8,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea companiei americane Chiron, producatoare de vaccinuri si biotehnologie.
Novartis anticipeaza ca in urma preluarii Chiron va obtine economii de 200 de milioane de dolari, in urmatorii trei ani de la preluare. Profitul operational al Novartis a avansat in trimestrul al treilea cu 24%, excluzand cheltuielile de 253 milioane dolari, legate de achizitia Chiron. Impactul negativ asupra profitului anual avut de preluarea companiei americane este estimat la 350-400 milioane dolari.
Compania Merck a achizitionat in luna octombrie Sirna Therapeutics, specializata in cercetari in domeniul mecanismelor celulare. Valoarea tranzactiei a fost de 1,1 miliarde de dolari, Merck platind 13 dolari pentru un titlu al Sirna. Ritmul fuziunilor si achizitiilor s-a accelerat dupa luna iulie, fiind anuntate opt tranzactii de peste 250 milioane dolari fiecare, totalizand 16,6 miliarde dolari. In intervalul ianuarie-iunie 2006, tranzactiile din domeniul biotehnologiei, in numar de cinci, au totalizat 2,6 miliarde de dolari, informeaza Reuters, preluata de Mediafax. Compania britanica Domantis, care este specializata in dezvoltarea de noi medicamente destinate tratarii afectiunilor autoimune, care se afla in faza preclinica, va deveni parte a Diviziei de Cercetare a Produselor Biofarmaceutice a GSK (CEDD), dar va continua sa-si desfasoare activitatile la laboratoarele din Cambridge, Anglia, informeaza WebWire.
Achizitia Domantis va dubla numarul proiectelor GlakoSmithKline. Din punct de vedere financiar, investitia GSK va deveni profitabila pe termen lung, a declarat Ben Yeoh, analist in domeniu la Dresdner Kleinwort.
Domantis face cercetari pentru dezvoltarea unor noi medicamente utilizate in tratamente de autoimunizare, care vor putea fi administrate mult mai usor, prin inhalare, local, sau pe cale orala. Actualele produse de acest tip, folosite, spre exemplu, in tratarea artritei reumatoide sau a unor forme de cancer, sunt administrate injectabil sau prin perfuzii.
Printre companiile rivale ale Domantis se afla firma belgiana Ablynx, care a semnat in noiembrie un acord de cooperare cu grupul american Wyeth, in valoare de 212 milioane dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.