Mircea Geoana a obtinut inca un mandat la sefia partidului. Dupa numararea aproape a tuturor buletinelor de vot scorul a fost de 70% din sufragii in favoarea lui Geoana. Surpriza Congresului PSD o constiuie insa alegerea lui Titus Corlatean in fun
Mircea Geoana a obtinut inca un mandat la sefia partidului. Dupa numararea aproape a tuturor buletinelor de vot scorul a fost de 70% din sufragii in favoarea lui Geoana. Surpriza Congresului PSD o constiuie insa alegerea lui Titus Corlatean in functia de secretar general devansandu-l astfel pe Miron Mitrea. Surse PSD sustin ca de aceasta data Grupul de la Cluj l-a "ajutat" pe Mitrea sa piarda.
Ion Iliescu a devenit, in urma votului dat ieri de Congresul extraordinar al partidului, presedinte fondator al PSD. Reactivarea lui Ion Iliescu se produce exact la un an si jumatate dupa ce colegii s-au dezis de liderul lor spiritual si i-au aplicat o lovitura usturatoare in competitia cu Mircea Geoana pentru sefia PSD. "Nu voi accepta pozitia de figura expusa intr-o vitrina", a anuntat raspicat, la investire, liderul social democrat, dand un mesaj foarte clar al implicarii sale in politica viitoare a PSD. El si-a reamintit de tradarea de la ultimul Congres, recunoscand ca a fost tentat sa paraseasca partidul si sa creeze o noua formatiune politica. "La urma urmei, de ce sa plec eu din acest partid?", s-a intrebat retoric Iliescu, in aplauzele delegatilor. In plus, fostul presedinte si-a cerut scuze public pentru faptul ca a dat dovada de "slabiciune", in timpul ultimului mandat prezidential, fata de unele "acte nedemne" ale unor politicieni PSD din acea vreme.
Partidul isi ofera umarul
In discursul sau, Mircea Geoana i-a asigurat pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase ca pot conta pe sprijinul partidului in problemele pe care le au in justitie. "Nu a fost armonie in paradis intotdeauna, dar vreau sa ii spun si lui Adrian (Nastase - n.r.), asa cum ii spun si domnului Iliescu, ca se pot baza pe noi ca prieteni si colegi adevarati", a afirmat el. Liderul PSD a abordat, in discursul sau, si pretinsa "incercare permanenta de discreditare" a PSD din partea actualei puteri, el acuzand faptul ca "unii comentatori portocalii s-au pus sluj pentru a pune in carca PSD toate relele Romaniei". In timpul speach-ului, contracandidatii lui Geoana la sefia PSD - Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan - au parasit sala Congresului extraordinar. Ulterior, Iorgovan si-a anuntat retragerea din cursa si i-a indemnat pe pesedisti sa-i dea votul lui Oprescu.
Intre apaluze si fluieraturi
Cel mai aplaudat discurs a fost de departe cel al lui Sorin Oprescu. "Recunosc ca am facut multe greseli. Da, am gresit. Trebuia sa il fac eticheta expirata pe Ion Iliescu si eram acum vicepresedinte cu comunicarea. Trebuia sa ii fac nemernici pe toti cei din partid care nu erau de acord cu mine si as fi fost lider regional de Cluj. Cea mai mare greseala a fost, in 1996, ca nu l-am felicitat pe Constantinescu si nu am trecut de partea adversarului. As fi fost presedinte de partid, iar pe post de bonus il aveam si pe Vanghelie de partea mea", a strigat de la microfon Oprescu, facand aluzie la Mircea Geoana, care in 1996 era ambasador in SUA si i-a trimis o scrisoare de felicitare presedintelui abia ales, Emil Constantinescu. In timpul cuvantarii sale, "Doctoru", a fost cand aplaudat, cand fluierat, in functie de atacurile pe care le-a lansat. La un moment dat chiar, deputatul Dan Iosif l-a injurat pe unul dintre cei ce il fluierau pe Oprescu. Oprescu a mai acuzat faptul ca PSD "mimeaza opozitia", ca s-a apropiat mai mult de actuala putere decat de popor si ca a cazut in sondajele de opinie.
Demascarea vanzatorilor
Un moment savurat de sala a fost cel al rostirii numelor celor pe care Oprescu i-a acuzat de tradare in alegerile pentru Primaria Capitalei din 2000. El a spus ca a fost invins nu de catre Traian Basescu, ci de catre "unii lideri din partid care m-au vandut". Dupa ce Oprescu a terminat discursul si a parasit microfonul, Mircea Geoana s-a intrebat retoric cine au fost cei care si-au "lucrat" colegii. "Dan Ioan Popescu, in intelegere cu conducerea partidului, in intelegere cu Adrian (Nastase - n.r.), care stia, stia si Miron Mitrea. Sa ne intelegem, vorbesc de oameni care au stiut", a fost replica imediata venita dinspre Oprescu. El a spus ca atunci s-a intamplat "ceva ciudat" cu voturile din Sectorul 1 si Sectorul 2, multe voturi cu numele candidatului PSD fiind anulate, lucru care i-a produs o ingrijorare lui Viorel Hrebenciuc. Adrian Nastase a raspuns acuzatiilor lui Oprescu, sustinand nu ar vrea sa fie asociat cu "tradarea" respectiva. Mai mult, el a sugerat ca si infrangerea sa din cursa prezidentiala, tot in fata lui Basescu, s-a datorat tot Bucurestiului, referindu-se la faptul ca, in turul al doilea de scrutin, a pierdut in Capitala 285.000 de voturi. Si celalalt nominalizat de Oprescu, Miron Mitrea, a respins acuzele. (Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)
Miron acuza dureri la spate
El sustine ca a fost atacat din interiorul partidului
Cei doi candidati la functia de secretar general al PSD au abordat teme diferite in discursurile lor. In timp ce Miron Mitrea a cerut ca atacurile dintre pesedisti sa inceteze, Titus Corlatean a sustinut ca partidul are nevoie de o schimbare. "Sper ca de azi sa nu mai auzim de vreun pesedist vorbind la vreun post de televiziune ca si cum nu ar face parte din PSD", a opinat Mitrea, adaugand ca aceeasi speranta a nutrit-o si dupa Consiliul National de la Targu Mures, dar s-a inselat. El a aratat ca, in ultimul an si jumatate, i-a fost "groaza" sa deschida televizorul, pentru ca nu vedea decat cum un coleg de partid il ataca pe un alt coleg de partid. Miron Mitrea a criticat patima cu care sunt tratate alegerile pentru noua conducere a PSD. "Aceasta alegere este complet banala, normala. Cine moare? De unde atata dusmanie, atata patima", a spus Mitrea.
"E dureros cand esti atacat din partid ca si cum ai fi atacat din afara. Pe mine m-a durut spatele in urma unor astfel de atacuri. Sper ca, pe viitor, sa ma doara doar pieptul, nu spatele", a mai spus Mitrea.Vicepresedintele PSD, Titus Corlatean a insistat asupra faptului ca propria candidatura nu este o chestiune de orgolii, de imagine sau expresia unui conflict cu cineva. "Nu am nimic de ascuns, nu sunt un om bogat, dar am un capital de onorabilitate la care tin foarte mult", a spus Corlatean. El a adaugat ca, daca va fi ales secretar general, va solicita retragerea sa din delegatia romaneasca la Parlamentul European. (R.A.)
Jocuri de culise
In dimineata Congresului PSD, greii partidului aveau certitudinea victoriei lui Mircea Geoana la sefia partidului. Pe holuri, Sorin Oprescu era cotat undeva pe la 30-35% de Viorel Hrebenciuc.
Mircea PAUN - ZIUA Foto Sansele lui, potrivit unor alti lideri, ar fi urmat sa-i creasca in urma discursului "bun" sau "foarte bun" pe care "Doctorul" l-a tinut in fata salii. Daca rezultatul de la presedintie era previzibil, nu aceeasi relaxare s-a inregistrat in competitia pentru postul de secretar general. Inca de acum cateva zile, Miron Mitrea a auzit din toate partile ca Titus Corlatean se bucura de sustinerea Grupului de la Cluj. Mai mult, reprezentantii aripii ardelene ar fi facut lobby printre delegatii la Congres sa-i dea votul lui Corlatean. In consecinta, Mitrea a avut discutii succesive si cu Sorin Oprescu si cu Ioan Rus pentru a se pune bine cu ambele parti. Ultimul s-a jurat ca nu face nici un joc de culise. Lui Oprescu, actualul secretar general i-a dat de inteles ca l-ar sprijini la sefia PSD. Intentia lui Mitrea a fost insa sa-i forteze mana lui Mircea Geoana si sa obtina o garantie ca acesta il va sprijini pentru postul de secretar general in ciuda Grupului de la Cluj. Mai mult, Mitrea a grabit votul pentru noua structura de conducere, impingandu-i pe delegati sa se indrepte la urne chiar in timpul discursului lui Titus Corlatean. In ciuda acestor aranjamente politicianiste, liderii de filiale sustineau ca Mitrea trebuie trebuie sa iasa invingator pentru ca este nevoie de o contrapondere la Grupul de la Cluj. (R.A.)
Functia lui Nastase, eliminata
Statutul PSD prevede infiintarea Comitetului Politic National, din care fac parte presedintele PSD, presedintele de onoare, secretarul general, presedintele Consiliului National, presedintele organizatilor de femei si tineret, liderii organizatiilor judetene si ale sectoarelor Bucuresti, presedintele PSD Bucuresti, si ai grupurilor parlamentare.
Functia de presedinte executiv al PSD a disparut din actualul statut al partidului. Potrivit noului statut, semnul electoral al PSD este rosu, iar semnul celor trei trandafiri este incadrat intr-un patrat de culoare alba. Nu apare, in schimb, deja consacratul simbol al cocorilor care ar fi marcat sigla PSD. Din conducerea PSD vor face parte 13-15 vicepresedinti, opt pe regiunile de dezvoltare si 5-7 alesi pe domenii de activitate. Senatorul Ion Iliescu a facut cateva obiectii asupra noii structuri de conducere a partidului. El nu a fost de acord faptul ca opt dintre acestia vor fi alesi ca reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare. Iliescu a criticat si modul in care au fost definite domeniile de specialitate ale celorlalti vicepresedinti. "Lipsesc domenii fundamentale: lumea satelor, nu este prezenta. Vrem sa ne indreptam spre intelectualitate (...), dar nu avem definirea unui domeniu ca stiinta, cultura si invatamant", a afirmat Ion Iliescu. El a propus ca in Statut sa nu fie definite exact cele sapte domenii ale vicepresedintilor. (R.A.)
Rezolutie de aparare
Congresul extraordinar al PSD a adoptat o rezolutie potrivit careia incercarea de a face din Ion Iliescu "simbolul relelor din timpul comunismului stalinisto-ceausist" urmareste marginalizarea sa politica si negarea rolului pe care l-a avut in timpul Revolutiei din 1989. Conform rezolutiei readucerea in actualitate a proiectului de lege a lustratiei, dupa 16 ani de la Revolutie, precum si incercarea de a construi imaginea lui Ion Iliescu ca personalitate politica destabilizatoare a institutiilor statului in tranzitie, reprezinta "adevarate manipulari politicianiste ale opiniei publice", avand drept scop minimalizarea sau descurajarea reactiilor critice ale PSD la "derapajele" actualei puteri. Rezolutia adoptata arata ca prin atacul fara precedent impotriva lui Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, se manipuleaza trecutul in scopul "demonizarii si distrugerii" stangii romanesti. (C.E.)
Lozinci anti-Iliescu
Un grup de patru tineri au afisat si au scandat ieri, dimineata, inaintea sedintei Congresului extraordinar al PSD, pancarte si lozinci anti-Iliescu. Tinerii au prezentat un carton pe care era scris "Mai bine mort decat comunist" si un altul in care Iliescu era caricaturizat, imbracat in haine vargate si asezat dupa gratii. In timp ce protestarii scandau "Iliescu, te iubim/Ca ca tine nu gasim", un taraf a inceput sa cante "Trandafir de la Moldova", acoperindu-i pe cei patru tineri. Inainte de debutul Congresului au fost impartite materiale semnate de catre presedintele executiv al Blocului National al Revolutionarilor (BNR), in care li se solicita delegatilor sa "judece cu mintea limpede" ceea ce s-a intamplat la Revolutia din 1989 si sa se rupa total de trecut. (R.A.)
Pesedistii au parasit Congresul
Peste jumatate dintre delegatii la Congresul PSD au parasit sala Romexpo dupa ce si-au exercitat votul asupra noii conduceri a partidului. Ei au preferat sa-si ia masinile si sa se indrepte spre case, fara a mai astepta rezultatele votului. La un moment dat, catre sfarsitul procedurii de vot, la prezidiul Congresului mai era doar Dan Mircea Popescu, presedintele Consiliului National. In acest timp, cei care au candidat pentru una dintre functii erau in preajma urnelor de votare, Ion Iliescu si Sorin Oprescu discutau, in grupuri separate, pe holuri, presedintele Mircea Geoana se pregatea sa intervina la una dintre televiziuni. Cu putin timp inainte de ora 18.00, Dan Mircea Popescu a anuntat ca toate organizatiile votasera, urnele de votare urmand sa mai ramana deschise pana la ora 18.00. Dupa momentul votului, in programul Congresului mai figurau adoptarea unor documente oficiale, politice si de atitudine. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.