Caminele construite pentru nefamilisti la periferia marilor orase de regimul comunist au dat nastere la formarea ghetourilor din zilele noastre. In timp ce Romania si Bulgaria se pregatesc sa sarbatoreasca aderarea la UE, mii de familii traiesc la li

Caminele construite pentru nefamilisti la periferia marilor orase de regimul comunist au dat nastere la formarea ghetourilor din zilele noastre. In timp ce Romania si Bulgaria se pregatesc sa sarbatoreasca aderarea la UE, mii de familii traiesc la limita subzistentei.

Bucuresti, ianuarie 2006. Angajatii primariei, insotiti de politisti si de mascati, au demolat sapte locuinte din zona Chitila Triaj, evacuand cu forta aproximativ 50 de oameni la o temperatura de - 15 grade Celsius. Autoritatile au informat locuitorii imobilelor cu privire la demolare cu o zi inainte.

SOFIA, IUNIE 2006. Oficialitatile orasului ordona demolarea a 30 de baraci locuite de aproximativ 200 de persoane de etnie roma din zona Batalova Vodenitsa. Oamenii sustin ca locuiesc acolo inca din anul 1912. Asezamantul nu are apa curenta, gaze sau canalizare.

BUCURESTI SI SOFIA, 1 IANUARIE 2007. Pe strazile celor doua capitale va fi veselie mare cu ocazia aderarii Romaniei si Bulgariei ca state membre in Uniunea Europeana la trei luni dupa ce UE declara ca au demonstrat o capacitate de aplicare a principiilor si a legislatiei Uniunii Europene.

Caminele construite pentru nefamilisti de regimul comunist la periferia marilor orase au dat nastere la formarea ghetourilor din zilele noastre. Zona Batalova Vodenitsa, din Sofia, a ajuns pe prima pagina a ziarelor din Bulgaria cand Curtea Administrativa de Justitie a aprobat continuarea demolarii caselor. Disputa a inceput in anul 2005, cand primarul Eva Seizova a declarat ca numarul mic de case trebuia distrus, deoarece locuitorii nu aveau acte de proprietate. Curtea a anulat ordinul primarului cand locuitorii au intentat o actiune legala, dar Seizova a facut recurs. Curtea Administrativa a aprobat recursul primarului, iar oamenilor le-a dat termen o saptamana sa se mute. Ultimul recurs legal a fost anulat, in timp ce 130 de adulti si 70 de copii care locuiau in Batalova Vodenitsa s-au trezit fara casa. Cateva zile mai tarziu, guvernul bulgar si-a declarat iar angajamentul sa integreze populatia de etnie roma in societate, cand a preluat presedintia Deceniului de Incluziune al Romilor. Bulgaria a devenit a doua tara care a preluat initiativa de a imbunatati situatia pentru cateva milioane de romi.

EVACUARE. Locuintele din Batalova au fost la un pas de demolare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.