Parisul si Berlinul si-au unit fortele pentru a se opune reformei energetice radicale propuse de UE, care ar duce la divizarea unora dintre cele mai mari companii europene.
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Jacques Chirac
Parisul si Berlinul si-au unit fortele pentru a se opune reformei energetice radicale propuse de UE, care ar duce la divizarea unora dintre cele mai mari companii europene.
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Jacques Chirac, l-au anuntat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca cele doua tari pe care le reprezinta vor bloca planul de restructurare a pietei energetice elaborat de UE. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca stie deja ca Parisul si Berlinul nu vor accepta divizarea fortata a unor grupuri ca E.ON si RWE, din Germania, dar si EdF si Gaz de France, din Franta, scrie "Financial Times". Asa ca o echipa coordonata de Bar-roso pregateste acum o noua propunere, mai putin severa, care urmeaza sa fie publicata in ianuarie, pentru a forta deschiderea pietei energetice europene. Cu toate acestea, oficialii UE afirma ca nu vor renunta la reforma pentru ca vor intensificarea competitivitatii pe aceasta piata. Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca "prioritatea absoluta" trebuie sa fie separarea diviziilor care desfasoara activitati pe segmentul alimentarii cu energie de unitatile care opereaza retelele de infrastructura energetica.
Piata energetica unica trebuie sa devina realitate
"Trebuie sa existe o solutie structurala care odata pentru totdeauna sa duca la separarea operatiunilor de transport energetic de activitatile de generare si alimentare cu energie", spunea ea in luna octombrie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.