Dezvaluiri inedite, despre furturile din acele zile.

- Adevarul are informatii ca in Muzeul de Arta din Bucu-resti se aflau, in decembrie 1989, niste lucrari importante. Era si un Rembrandt care a disparut atunci. Puteti confirma aceste in
Dezvaluiri inedite, despre furturile din acele zile.

- Adevarul are informatii ca in Muzeul de Arta din Bucu-resti se aflau, in decembrie 1989, niste lucrari importante. Era si un Rembrandt care a disparut atunci. Puteti confirma aceste informatii?
- Tablourile au fost luate la repezeala si depuse la subsolul cladirii in niste incaperi, pe-acolo, si au fost pazite de catre militarii care compuneau corpul de garda al palatului regal. Au aparut cativa indivizi, dintre care unul Muscalu care si-a permis sa faca niste depozite in alta parte cu tot felul de obiecte furate de prin muzeu. Nu stiu exact cam ce obiecte de arta au fost gasite la acest Muscalu, dar erau si tablouri, si sabii de tot felul luate de pe acolo. Pe asta l-a denuntat un pompier de la Muzeul de Arta.
- S-au recuperat tablourile furate atunci?
- Nu avem o plangere de la Administratia Muzeului de Arta al Romaniei ca le-au disparut la Revolutie tablouri sau ca au fost dis-truse. Este ciudat acest fapt, pentru ca ar fi trebuit sa faca o plangere. In Muzeul de Arta, stiti bine, au luat foc niste incaperi... au fost distrugeri... De ce nu au facut o asemenea plangere pentru ca, de exemplu, directorul de la Biblioteca Nationala a facut si a spus exact cate volume au fost distruse si ce pagube au fost, numai ca la Muzeul de Arta nu ne-a dat nimeni...
"Tablourile furate sunt ale tarii, nu ale lui Razvan Theodorescu"
- Credeti ca exista vreo legatura intre faptul ca sotia de la acea vreme a lui Razvan Theodorescu, directoarea Muzeului de Arta, a ramas apoi in functie?
- Trebuie cercetat exact pentru ca tablourile acelea sunt ale tarii, nu ale lui Razvan Theodorescu...
- Mai era o categorie: niste tablouri aflate la restaurare in acel moment...
- Da, orice e posibil.
- Era la restaurare acel Rembrandt de care vorbeam si care a disparut, s-a spus ca a luat foc si ca nu se stie...
- S-a furat enorm si din cladirea CC-ului.
- S-a furat si din casa dictatorului?
- S-a furat si din casa lui Ceausescu.
- Ati gasit hotii?
- Haideti sa va spun. De exemplu, la Sibiu, Nicusor Ceausescu avea o casa care a fost ornamentata si cu obiecte de arta de la Bruckental. Bun. Francisc Toba asta, dosarul Sibiu, eu l-am trimis in judecata. Eu l-am trimis in judecata pentru crime si furaciuni.
- Francisc Toba, cel care a fost consilierul lui Adrian Nastase?
- Da, deci a furat si au fost gasite la el acasa obiecte din casa lui Ceausescu, cele provenite de la Bruckental. Bine mersi a fost pus inclusiv director la tot felul, director general, reprezentantul Romaniei nu stiu unde, desi este infractor cu acte. Are dosar pentru furaciuni...
Biblioteca Centrala Universitara, distrusa la ordin
- A fost vreo ratiune pentru care s-a dat "foc!" Bibliotecii Centrale Universitare?
- N-a fost nicio ratiune. Daca stati de vorba cu directorul Bibliotecii Universitare, cu dl. Stan - noi l-am audiat, s-a dus personal sa ii spuna unui ofiter, ale carui taburi trageau in Biblioteca, sa nu mai traga ca era acolo numai cu niste femei, care nu mai pridideau sa stinga focul, ca trageau cu trasoare, se infigeau in carti si luau foc. Iar ofiterul i-a spus: "Ba, tu nu intelegi ca eu am ordin sa dau chestia asta jos, ca in turla aia sunt teroristi?".
- Pe vremea aceea se zvonise ca in podul cladirii ar fi fost arhive ale Securitatii?
- Nu erau. Au fost cinci sute si ceva de mii de volume, era un depozit de carte. Securitatea nu avea depozite in Biblioteca Universitara.
- Inseamna ca s-a dat foc doar asa, pentru spectacol, pentru efectul psihologic? Tot la fel cum au luat foc autobuzele din Piata Universitatii, din iunie '90?
- S-a tras atunci si in Palatul Regal, Athenee Palace, restaurantul Cina. S-a tras in multe cladiri... Biserica Cretulescu ati vazut cum arata? Au fost toate acestea pentru ca Piata era plina de manifestanti in seara de 22 si nu vroiau sa plece. Si tot i-au plimbat: mergeti la televiziune, mergeti la radio, ii plimbau de colo-colo ca sa scape de ei.

"Subordonarea fata de Moscova a continuat si dupa 22 decembrie"
- Au fost agenti straini infiltrati in acele zile in posturi-cheie din Romania?


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.