Optimizarea costurilor unei companii inseamna de multe externalizare de servicii.In ultima vreme tot mai multe firme, in special cele de retail, au decis sa separe activitatea de transport de cea de baza. Aceasta decizie manageriala este de bun augur
Optimizarea costurilor unei companii inseamna de multe externalizare de servicii.In ultima vreme tot mai multe firme, in special cele de retail, au decis sa separe activitatea de transport de cea de baza. Aceasta decizie manageriala este de bun augur, intrucat costurile operationale sunt diminuate in mod semnificativ.
Desi numarul celor care aleg sa apeleze la firmele specializate in prestarea acestor servicii este din ce in ce mai mare, totusi Romania se afla inca la un nivel destul de scazut fata de tarile Uniunii Europene. "La noi numarul companiilor care isi asigura pe cont propriu transportul produselor este inca foarte mare, comparativ cu ceea ce se intampla in tarile din Occident", a declarat pentru Adevarul, Sorin Sofian, director general al diviziei de logistica TCE , din cadrul grupului RTC.
Volumele mari optimizeaza costurile
Companiile care decid sa-si externalizeze aceste servicii au la dispozitie doua modalitati: fie apeleaza la serviciile unei fime specializate, deja prezenta pe piata, fie isi infiinteaza propria divizie de logistica, in acest caz avand si avantajul preluarii unor potentiali clienti. Oricum ar fi, specialistii din piata sustin ca externalizarea reprezinta o miscare eficienta. "Este foarte important ca in acest tip de business sa ai asigurata o optimizare a costurilor, iar ea nu poate interveni decat in momentul in care ai niste volume semnificative de transportat, atat la dus, cat si la intors, pentru ca altfel risti sa devii ineficient", spune Sofian. Una dintre companiile romanesti care au ales sa-si externalizeze aceste servicii prin infiintarea unei firme separate, 8TIM SA, este Altex. Aceasta decizie a determinat o reducere a costurilor de transport cu aproximativ 30%, dar si castigarea unui portofoliu important de clienti. In plus, cifra de afaceri estimata de 8ITIM SA pentru finele anului in curs este de 5,5 milioane euro. "Initial Altex a achizitionat vehicule comerciale pentru transport in interes propriu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.