Proprietarii de masini si cei care au case multe sau scumpe vor plati impozite de citeva ori mai mari in 2007.

Impozitele la casele si la autoturismele „de lux" vor creste substantial la anul. Astfel, in cazul imobilelor cu suprafete mai mari de 150 mp, proprietarul va plati impozite mai mari cu 5%, pentru fiecare 50 de metri patrati care depasesc cei 150 de metri. Si cei care detin mai multe case vor achita o suma mai mare la municipalitate. Pentru a doua locuinta detinuta, proprietarul va scoate din buzunar cu 15% mai mult decit pentru prima cladire, cu 50% mai mult in cazul celei de-a treia, cu 75% pentru a patra casa, iar pentru a cincea va plati cu 100% mai mult.

Pe de alta parte, posesorii de apartamente mai vechi de 50 de ani beneficiaza de o reducere de 20% a impozitului, iar pentru casele mai vechi de 30 de ani reducerea este de 10%.

Costuri mai mari pentru soferi

Impozitul pe autoturism va creste progresiv, urmind sa se dubleze in cazul masinilor foarte mici si sa ajunga de peste zece ori mai mare pentru cele cu motor puternic. Astfel, o Dacie care are o capacitate cilindrica de 1.390 cmc va fi impozitata la anul cu 56 de lei noi fata de 21 de lei noi cit fusese anul acesta. Totodata, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de 2.972 cmc, impozitul va fi de 900 de lei fata de 72 de lei cit a fost anul acesta.

Panouri taxate sau desfiintate

Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-ar putea rotunji veniturile din panourile publicitare puse pe proprietatile private, potrivit unui proiect de hotarire. Taxa va fi de 1-3% din incasari.

Pe de alta parte, panourile care acopera cladirile cu valoare urbanistica ar putea fi eliminate. „Se constata degradari la nivelul spatiului urban, care este pe cale sa isi piarda identitatea din cauza reclamelor si a panourilor publicitare de dimensiuni uriase amplasate pe cladirile din Piata Romana", se precizeaza in proiectul de hotarire al Primariei Capitalei. Conform actului normativ, specialistii municipalitatii recomanda interzicerea panotajului publicitar in aceasta zona si montarea celor informative pentru cetateni.