Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu l-a nominalizat ieri pe liberalul Varujan Vosganian pentru functia de ministru al Economiei si Comertului. Criza s-a rezolvat la citeva ore dupa un ultimatum transmis in direct de presedintele Basescu.

Premierul a transmis propunerea lui Varujan Vosganian pentru MEC in scris presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in vederea indeplinirii procedurilor de obtinere a aprobarii Parlamentului. „Am discutat cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si am decis ca domnul Vosganian sa fie audiat, luni dupa-amiaza, in comisiile de specialitate, urmind ca marti dimineata sa vina in fata plenului Parlamentului", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Ultimatum de la Basescu

Nominalizarea lui Varujan Vosganian survine ultimatumului dat de presedintele Traian Basescu liberalilor si democratilor. „Dragii mei, rezolvati-o azi, pina la ora 14.00. Nu se poate sa continue situatia aceasta. Daca este nevoie de mine, chemati-ma", le-a transmis seful statului presedintilor PNL si PD, premierul Calin Popescu Tariceanu, si respectiv, Emil Boc, care au fost prezenti la Palatul Cotroceni la ceremonia de depunere a juramintului de catre noul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu. Dupa ciocnirea cupei cu sampanie, presedintele Basescu s-a retras in biroul sau cu liderii PD si PNL pentru a gasi impreuna o solutie la criza. Contrar obisnuintei, liderii celor doua partide nu au facut nici un fel de declaratii de presa la finalul ceremoniei.

PD negociaza secretari de stat cu UDMR

Criza nominalizarii unui nou ministru al Economiei si Comertului a survenit dupa retragerea PC din coalitia guvernamentala. Initial, PNL si-a asumat postul de ministru de stat, pentru care l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, iar PD pe cel de ministru al Economiei, pentru care a venit cu Mircea Toader. Disputa a pornit de la modalitatea de investire a celor doi noi ministri - daca sa treaca prin Parlament sau nu - si a fost exacerbata in momentul in care Guvernul a decis transferarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de la Ministerul Economiei si Comertului la AVAS, condusa de ex-ministrul Apararii Nationale Teodor Atanasiu. In fata acestei decizii, pedistii au hotarit renuntarea la portofoliul economiei si comertului, asumindu-si doar postul de ministru de stat, fara sa faca insa vreo nominalizare. PD urmeaza sa preia posturile de secretari de stat si conducerile agentiilor ramase libere prin retragerea reprezentantilor PC, pe care le va negocia cu UDMR.