Dupa o scrisoare de protest a statului roman, ministrul britanic al Imigratiei a recunoscut ca masurile de restrictionare a muncii pentru romani ar fi „prea draconice".

Liam Byrne, ministrul Imigratiei din Marea Britanie, a fost nevoit sa recunoasca in fata Camerei Comunelor ca masurile de restrictionare a accesului pe piata muncii pentru romani si bulgari, dupa 1 ianuarie 2007, „s-ar putea sa fie prea draconice". Ministrul a fost interpelat de parlamentarii britanici ca urmare a scrisorii adresate lor de Ministerul Afacerilor Externe roman. MAE le atragea atentia membrilor legislativului ca impunerea de permise de munca este discriminatorie pentru tara noastra, fata de regimul aplicat tarilor care au aderat la UE in 2004 si ca, in forma propusa de Ministerul de Interne, este chiar ilegala din punctul de vedere al legislatiei europene si contrara Tratatului de aderare a Romaniei. Diplomatii romani au dat de inteles ca ar putea face apel la Curtea Europeana de Justitie. De asemenea, ministrul Imigratiei a fost interpelat despre scrisoarea trimisa la cotidianul „The Independent" de fostul ambasador britanic in Bulgaria, Richard Thomas, in care acesta scria ca ministrii „s-au comportat dezgustator", tratindu-i pe cei care provin din Bulgaria si Romania drept „cetateni de mina a doua". Thomas scria cotidianului britanic ca, din cauza acestor masuri, i-ar fi rusine sa-si mai arate fata vreodata in Bulgaria.

Daune bilaterale

Wayne David, parlamentar din partea Partidului Laburist, a atras atentia, in cadrul dezbaterii din Camera Comunelor, ca aceste masuri pot aduce „daune ireparabile" relatiilor dintre Marea Britanie si cele doua tari care vor deveni membre UE. Proiectul propus de Ministerul de Interne britanic prevede ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, Regatul Unit sa primeasca un maxim de 20.000 de lucratori necalificati pe an din Bulgaria si Romania. Muncitorii calificati ar urma sa fie primiti doar pe baza unor permise de munca, pentru posturi ce nu pot fi ocupate de britanici sau care necesita o calificare speciala. Restrictiile ar putea fi impuse timp de cinci ani, dar vor fi revazute peste un an.

Sistem pacalit

Ministrul Byrne a refuzat sa raspunda parlamentarilor despre citi imigranti ar putea sa vina in Marea Britanie din cele doua tari. Guvernul britanic are experienta nefericita ca estimarile sale din 2004, privind numarul celor care ar fi urmat sa vina pe teritoriul lor din cele zece noi tari membre, sa fi fost depasite cu mult. De aceea, Byrne a declarat ca „nu ar fi intelept sa prezicem viitoarele fluxuri de imigranti". In schimb, Byrne a declarat ca sistemul propus de Ministerul de Interne ar putea fi „pacalit" de romanii si bulgarii care ar dori sa munceasca in Marea Britanie. Acestia ar putea veni in Regatul Unit ca liber-profesionisti, deoarece acestei categorii accesul nu ii este limitat. In acest fel, odata ajunsi la destinatia dorita, romanii si bulgarii ar putea sa isi caute de lucru nestingheriti.