Ioana Maria Vlas a fost propusa pentru eliberare prin bunavointa instantei. Azi, Inalta Curte de Casatie judeca recursul Parchetului.Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, firma care a administrat FNI, este la un pas de libertate, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri revocarea masurii arestarii preventive luate impotriva „mamei FNI", in urma cu mai bine de trei ani. Judecarea pe fond a cauzei a fost aminata pentru 15 ianuarie, din cauza unor vicii de procedura. Din oficiu, insa, instanta a pus in discutie oportunitatea mentinerii starii de arest a Ioanei Maria Vlas, fara ca aceasta s-o ceara in prealabil. Desi Ioana Maria Vlas a cerut mereu instantei raminerea sa in arest, pe motiv ca se teme pentru viata sa, de aceasta data a solicitat, si ea, revocarea masurii arestarii preventive. Cu o voce scazuta si, aparent, sub imperiul unei profunde emotii, Vlas a cerut eliberarea sa, pentru a-si putea organiza apararea. In ceea ce priveste motivele pentru care, pina ieri, dorea sa ramina in arest, ea a aratat ca ele erau „de un anumit mod, de un anumit timp si de o anumita factura si ca ele persista", dar ca doreste sa fie libera „pentru a ma lupta mai bine pentru adevar".

Fara frica de Vintu

Conform declaratiilor sale, ceea ce o determina pe Vlas sa solicite, la fiecare termen din ultimii trei ani, raminerea sa in arest era frica de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Vlas a fost arestata pe 27 martie 2003. Motivele pentru care instanta CAB a dispus ieri eliberarea fostului presedinte al FNI sint faptul ca aceasta nu ar mai reprezenta un pericol si ca lunga perioada de arest preventiv „contravine prezumtiei de vinovatie, deoarece starea de arest preventiv s-ar transforma anticipat intr-o pedeapsa". Ultimul argument a fost acela al virstei „mamei FNI", de 62 de ani.

Judecator controversat

Completul care a dispus revocarea masurii arestarii preventive a fost format din judecatorii Florica Duta (presedintele completului) si Petre Rosu. Acesta din urma este acelasi cu cel care, conform presei, a contribuit la eliberarea omului de afaceri Marian Iancu. In cursul zilei de azi (simbata), Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida daca Vlas va fi libera sau nu.