Cazul Litvinenko - verdict: crima. Litvinenko a fost ingropat ieri linga Karl Marx. Pe Internet, oricine are resedinta in SUA poate sa-si cumpere poloniu 210. Pentru o doza letala, pretul este de un milion de dolari.

Incepind de ieri, Scotland Yard ancheteaza „crima", declarata ca atare miercuri si nu „moartea suspecta" in cazul Litvinenko. Investigatorii britanici, aflati la Moscova, trebuie sa se supuna procedurii rusesti potrivit careia interogatoriile martorilor sint conduse de rusi, dar in prezenta celor de la Scotland Yard. A fost audiat Dmitri Kovtun, ex-agent care a participat la intilnirea cu Litvinenko, la barul hotelului Millenium, alaturi de Andrei Lugovoi (foto) si Viaceslav Sokolenko. Principalul martor in ancheta, pina acum, este Lugovoi, fost agent KGB, care urma sa fie audiat ieri la Moscova, dupa iesirea din spital. Lugovoi a contactat ambasada britanica de la Moscova in ziua in care a murit Litvinenko.

Totusi, in momentul de fata, nimeni nu apare oficial ca suspect, chiar daca presa internationala invoca pista rusa. Presa rusa este sceptica in privinta sanselor pe care le are Scotland Yard de a avansa in ancheta in Rusia. „Vremia Novostii" scrie ca principiile de cooperare expuse de procurorul general al Rusiei nu vor permite anchetatorilor britanici sa rezolve misterul mortii lui Litvinenko. Procurorul-general Iuri Ceaika a spus ca Rusia nu va extrada cetatenii sai sa fie judecati in Marea Britanie. Acesta pare sa fie raspunsul dat in general de magistratura rusa celei britanice, care, la rindul ei, nu i-a extradat pe Boris Berezovski si pe Ahmad Zakaiev, urmariti penal in Rusia.

Scaramella, sanatos si liber

Alt martor cheie, italianul Scaramella, a iesit din spital, se simte bine si da interviuri. La CNN, el a declarat ca el si Litvinenko erau in vizorul „unor persoane care au legaturi cu organizatiile clandestine, care nu se afla direct sub controlul puterii din Rusia, dar provenienti din Rusia, in general agenti secreti la pensie". El a spus ca s-a intilnit cu Litvinenko in fatidica zi pentru a-l pune in garda asupra pericolului la care era expus. Scaramella se afla in libertate. In Italia, Scaramella este cercetat de Procuratura de la Napoli pentru distrugere ilegala de deseuri nucleare. Presa italiana a gasit conexiuni intre Scaramella si Berlusconi din vremea ultimei campanii electorale din Peninsula. Berlusconi i-ar fi cerut lui Scaramella favoarea de a gasi la Moscova documente care sa ateste colaborarea rivalului sau, Romano Prodi, cu KGB.

Litvinenko a fost inmormintat ieri, in cimitirul londonez Highgate, unde este inhumat si Karl Marx.

Poloniu online Potrivit AFP, poloniu 210 se afla in vinzare pe internet. In pagina de start a site-ului scrie ca oricine rezideaza in Statele Unite poate sa-si cumpere poloniu 210 in schimbul a 69 de dolari. Doza letala, insa, costa un million de dolari.