CNSAS a decis ieri ca senatorul Rodica Stanoiu a facut politie politica, in baza unei expertize grafologice incriminatoare si dupa luni de tergiversari.

Decizia Colegiului s-a bazat pe 18 note informative, semnate cu pseudonimul „Sanda", care au fost descoperite de Directia de Investigatii in dosarele celor turnati. Ele vizeaza, potrivit unor surse din Colegiu, atit colegi de serviciu de-ai Rodicai Stanoiu, de la Institutul de Cercetari Juridice, apartinind Academiei Romane, cit si cetateni straini pe care aceasta ii cunostea.

„Un dosar fabricat"

Pentru a avea certitudinea ca scrisul din notele informative este al Rodicai Stanoiu, CNSAS a solicitat o expertiza grafologica la Institutul National de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justitiei. Pentru comparatie s-au folosit declaratiile pe proprie raspundere pe care Rodica Stanoiu le-a dat ca nu a facut politie politica. Pentru ca rezultatul nu i-a fost favorabil, aceasta a cerut o contraexpertiza, cerere care nu i-a fost acceptata initial. Ulterior, Rodica Stanoiu si-a prezentat in mod public propria varianta asupra notelor informative, potrivit careia acestea ar fi fost fabricate in perioada 2003-2004, cind era ministru al Justitiei. Dosarul i-ar fi fost facut de un adjunct din servicii, care a primit „comanda" sa fabrice in total cinci dosare, si de aceasta actiune Radu Timofte n-ar fi stiut nimic.

O expertiza buclucasa

Un alt argument adus de Stanoiu in sprijinul teoriei ca notele „Sanda" nu-i apartin este acela ca ea si-a schimbat scrisul dupa o operatie la coloana, iar in perioada in care ele sint datate ea avea alt scris. Un expert de la Institutul de Criminalistica ne-a declarat: „In cazul documentelor cu texte lungi, sansa de a ne insela asupra autorului e foarte mica. Poti imita un scris pe citeva rinduri, dar nu pe pagini intregi". Ca urmare, la ultima audiere in fata Colegiului, pe 21 noiembrie, Rodica Stanoiu a cerut ca ele sa fie comparate cu documente de la inceputul anilor ’80, de la institutul la care a lucrat, si nu cu documente actuale. Expertiza se pare ca nu a mai fost facuta din cauza ca expertii nu au putut obtine documentele din acea perioada.

In consecinta, Colegiul a decis ieri sa transeze acest caz, desemnind ca Rodica Stanoiu a facut politie politica cu sapte voturi pentru si doua abtineri. „Cazul Stanoiu s-a lamurit. I se va transmite decizia", a declarat Dinescu, precizind ca Stanoiu poate contesta decizia. „Foarte bine ca mi-au dat. Ma asteptam sa primesc aceasta decizie, pentru ca totul a fost la comanda", a reactionat Stanoiu, adaugind ca va actiona in continuare „potrivit posibilitatilor legale".