Seriozitatea atrage turisti. Turistii aduc profit. Interpretarea acestor doua propozitii poate explica prapastia care se casca intre turismul de litoral si turismul rural atunci cind vine vorba despre calitate.

Avem o tara frumoasa si
Seriozitatea atrage turisti. Turistii aduc profit. Interpretarea acestor doua propozitii poate explica prapastia care se casca intre turismul de litoral si turismul rural atunci cind vine vorba despre calitate.

Avem o tara frumoasa si incasari din turism demne de o tara din lumea a treia. Optimismul nu dispare, astfel ca pentru anii urmatori chiar si analistii din strainatate prognozeaza incasari din ce in ce mai mari. Intrebarea este unde se va incasa mai mult: la munte, la mare sau in zonele de turism rural? Cu specificatia ca de multe ori in zonele montane se practica agroturismul. Cifrele arata ca in ultimii ani a crescut spectaculos numarul pensiunilor turistice. Mai mult, se asteapta ca acestea sa devina mult mai numeroase decit hotelurile. Hotelierii au gasit explicatii in acordarea fondurilor SAPARD si timpul de construire. Evident, acestea constituie argumente valabile. Pe linga aceasta insa trebuie sa se ia in calcul situatia din acele zone, unde o pensiune reprezinta una dintre putinele oportunitati de a investi si de a face profit. Poate si de aceasta se poate vorbi despre servicii de calitate, deoarece proprietarii se preocupa de confortul clientilor. Acest lucru este apreciat, iar statisticile indica o crestere spectaculoasa pe acest segment. In ultimii ani, numarul turistilor straini din astfel de unitati de cazare a crescut constant (motiv pentru care unii proprietari au fixat deja tarife rustice in euro), pentru Revelion nu mai sint locuri, iar de Craciun pensiunile sint singurele unitati de cazare care pot raporta un grad de ocupare decent. Este drept, sint si aspecte care nu tin de acesti mici investitori si care frineaza dezvoltarea acestui segment al turismului: drumuri proaste, obiective turistice slab intretinute, promovare timida. Aici trebuie sa intervina statul. Abia dupa ce aceste probleme vor fi rezolvate, turismul rural va cunoaste o crestere semnificativa. Evident, dupa cele scrise mai sus multi vom fi tentati sa supraapreciem aceasta forma de turism. O eroare. Pensiunile nu vor putea concura niciodata, in ceea ce priveste capacitatea de cazare, cu hotelurile. Vor putea concura la preturi si la calitatea serviciilor, nu si la capacitatea de cazare. Multi dintre proprietarii hotelurilor au facut rabat de la calitate si au cerut bani multi, convinsi ca ei au unica mare pentru romani. Avioanele care decoleaza de la Otopeni spre zone mai calde i-au contrazis. Hotelurile goale in doua treimi din sezonul turistic aduc pierderi nu numai proprietarilor, ci si statului, care nu mai incaseaza impozite sau TVA. Cresterea turismului rural nu va reusi sa acopere aceste pierderi. Dar poate fi aparatul care mentine in viata un organism aflat in moarte clinica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.